Mi a drága? És akkor a sonka most alma vagy körte?

2015. március 01. 06:54 - fekete-barany.blog.hu

Sokszor hallom érdeklődőktől, hogy nem vagyunk éppen olcsóak. Szerintem sem, de nem is vagyunk drágák. A lényeg az, hogy almát almával, körtét körtével hasonlítsunk össze. Van a tiszta, rendes, igazi élelmiszer, amely vér, verejték és fájdalom árán jön létre és van az ipari szeméthalmaz amit majdnem mindenhol lehet kapni. Nem kifejezetten a párizsira vagy a krinolinra gondolok (aki járt már húsipari nagyüzemben az érti miért ezt a kettőt hozom fel).

Az élelmiszeripar hízósertésnek nézi az embert. A biológiai szemlélet kihalt, ma csak a végletekig elmenő kémia számít. Mit bír még ki az emberi szervezet? Mit lehet büntetlenül az élelmiszerekbe tenni a gyártási költségek csökkentése érdekében?

 Mára pedig elértük, hogy a a kínálati skála másik oldalán álló kistermelői álca mögé bújt ügyeskedők is sokszor csalnak, rossz minőségű terméket tesznek ki a piacra, vagy nem a saját termékükkel dolgoznak.

 

Nézzünk egy egyszerű példát, elmentem az Interspar-ba megnézni, hogy a minőségi szeletelt sonkát, illetve a kolbászféléket mennyiért adják és mit tartalmaznak.

 

Referenciaként itt a mi sonkánk amelyet szeletelve, vákumban hozunk forgalomba. A mi termékünk jellemzői:

 

  • Nem 6-9 hónap, hanem 24-28 hónapig nevelt állatból készül, csak saját szalonnájával kerül feldolgozásra
  • Tisztavérű mangalicából, amely szabadtartásban él
  • Csak természes takarmánnyal etetve, tápok és gyógyszerek nélkül
  • A késztermék mentes mindenféle adalékanyagtól, nincs benne tartósítószer, nitrátsó, cukor, stb. - CSAK MAGA A HÚS AMI TISZTA SÓBAN KERÜL ELRAKÁSRA ÉS UTÁNA HÁZILAG VAN FÜSTÖLVE ÉS ÉRLELVE
  • A sonka ára csont nélkül 4.900,- Ft /kg, szeletelve vákumozva 6.999,- Ft/kg
  • 120-180 napig érleljük a termékeket
  • (Érlelt kolbászt 4.900,- Ft/kg-ért áruljuk)

 

img_2429.jpg 

Nézzük mit találtam a polcokon:

 

  • Herz csemege vastagkolbász 399,- Ft/ 0,07 kg = 5700,- Ft/kg!!!
  • Tartalma: Sertéshús és szalonna, só, dextróz (szöllőcukor), fűszerek, antioxindáns (e316), aroma, szinezék (e120), tartósítószer (e250), starterkultúra.

 

 img_2549.JPG

 img_2553.JPG

  • Ez a kedvencem: Eredeti falusi füstölt kolbász
  • 980,- Ft/0,25 kg= 3920,- Ft/kg
  • Nézzük mi van egy eredeti falusi kolbászban: sértéshús, szalonna (már ez is megér egy misét, hogy mi a különbség a saját szalonnája és az ipari szalonna között), só, fűszerek, cukor, antioxindáns (e300), tartósítószer (e250)
  • A késztermék 13%-ot veszít a hús súlyából, nálunk ez az arány a hosszú érlelésnél 30-40%. 
  • Valósznűleg dédapáink is ezt a receptet követték

 

 img_2554.JPG

 

 

 

  • Jöjjenek a sonkák (néhány tartalmaz más érlelt terméket is):
  • Despar antipasti 0,12 dkg 1690,- Ft= 14.083,- Ft/kg
  • A húson kívül tartalmaz: kálium-nitrát, dextróz, szacharoz, nátrium-nitrit, nátrium aszkorbát, antioxindáns, 

 

img_2555.JPG

  • Despar prosciutto 1290/80g= 16125 Ft/kg
  • A húson kívül tartalmaz: kálium-nitrát, dextróz, szacharoz, nátrium-nitrit, nátrium aszkorbát, antioxindáns

 img_2551.JPG

 

  • Wellness sonka (!!!)  599,- Ft/0,1 kg = 5990 Ft/kg
  • A húson kívül tartalmaz: maltodextrin, dextróz, stabilizátorok: e450, e451, e452, antioxindáns e301, tartosítószer e250.

 

 

img_2557.JPGimg_2556.JPG 

    • És végül egy jó termék amely adalékmentes:
    • Despar prosciutto di parma prémium 1290 Ft/0,1 kg=12.900,- /kg
    • Tartalma: Hús és só

 

 img_2559.JPG

img_2558.JPG

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr617229871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

francz 2015.03.01. 08:21:30

Tisztelt Fekete Bárány!

Először is a legnagyobb tisztelet Nektek mindazért, amit csináltok, amiért harcoltok! Csak elismeréssel és csodálattal tudok adózni, amit elértetek, amit el szeretnétek érni a magyar gasztronómia "csataterén". Bocsáss meg, hogy tegezlek, de oly régóta követem a blogot, hogy a magázás nem jön a számra.

Amiért "tollat ragadtam" az pár dolog, amit, mint amatőr "charcuterie" imádó ebben a posztban nem hagyhattam szó nélkül, remélem értelmes párbeszéd alakulhat ki mindebből.

Nem a poszt fő mondanivalójával van gondom, a minőséget tekintve abszolút nem vagytok drágák, sőt... Ehhez nem is fűznék semmi kommentárt.

De ha már arról írsz, hogy almát a körtével, akkor Nektek, mint - korántsem amatőr - húsfeldolgozóknak tisztábban kellene lennetek fogalmakkal, mielőtt farkast kiáltotok. Olyan fogalmakra gondolok, mint: nitrát, nitrit, dextróz, starterkultúra stb.
Volt szerencsém több évet Franciaországban élnem, és mint bolondja a hentesek művészetének, ezekkel a fogalmakkal (számodra egyértelműen gyilkos adalékanyagokkal) is próbáltam megismerkedni, mit, miért, hogyan és mikor használunk.

Az általad felsorolt minták némelyikében teljesen jogos a számonkérésed, némelyiknél pedig szerintem egyáltalán nem.
Az almát a körtével tényleg nem lehet összehasonlítani, és nem lehet a rossz almát sem a jó almával.
Csak olyan jó lenne, ha Ti, mint élharcosai a magyar "gasztonómiai forradalmonak" (ha létezik egyáltalán ez a kifejezés), információkkal és intelligens párbeszéd formájában próbálnátok a nagy- és kisközönség véleményét formálni... főleg magyar húsipar jelenlegi mélyrepülésében...
Továbbra is tisztelettel:
Francz

fekete-barany.blog.hu 2015.03.05. 07:59:36

Köszi az írást.

Azt gondolom, hogy a poszt célja elsősorban az volt, hogy a boltokban kapható termékek nem olcsóbbak, sőt inkább gyakran drágábbak mint a termelői termékek vagy a mi termékeink (csak az almát almával kell összehasonlítani, jelen esetben a kg árat a kg árral).
A másodlagos cél pedig az áru tisztaságának vizsgálata. Szerintem a felsorolásból kitűnik, hogy akár ugyanaz a gyártó is képes adalékmentes termék elkészítésére, akkor miért is kell mindenféle dolgot beletenni?
Magyarul: Lehetséges kiváló minőségű termék előállítása hozzáadott cuccok nélkül. Persze nehezebb így a technológia, biztosan drágább is, hamarabb romlik, de lehetséges. Akkor pedig az ipar állítása ellenére nincs is szükség beletenni mást. A belekerülő anyagok nagy részben (pl. szöllőcukor) csak azt hivatottak elérni, hogy a silányabb minőségű, nem kellő ízhatású, gyenge tartalmú alapanyagnak ízt adjanak, vagy felfokozzák az amúgy gyenge ízét. Ezt nevezem legális csalásnak.
A többi anyagról meg érdemes lesz egy külön posztot írni (tartosítószerek, ízfokozók, antioxindánsok, térfogatnövelők)

Üdv

Lazybones (törölt) 2015.03.18. 12:22:07

Kedves Francz,
Talán nem arról van itt szó, hogy Bárányék "nincsenek tisztában olyan fogalmakkal", mint például a nitrit és a nitrát, hanem ebben az erősen vitatott témában esetleg más véleményre jutottak, mint te. Nem biztos, hogy te csupa abszolút igazságot szedtél fel a francia hentesektől.

Kedves Bárányék,
Az áraitok szerintem is teljesen korrektek, csak a legtöbb vevőnek sajnos szokatlan először, hogy a minőség többe kerül. Én is szívtam eleinte a fogam, mikor elkezdtünk itt külföldön bio zöldséget rendelni, és láttam, hogy milyen mennyiségért fizetünk heti 20 fontot... Most már teljesen megszoktam. A rezsi része, és kész. De van egy átállási időszak, amin át kell esni.

Otthon szerintem az is probléma, hogy sok bio termelő (most nem rátok gondolok) alapból nem hajlandó kereskedőként viselkedni. Csak meg kéne dumálni egy kicsit az áron habozó vevőt, a vevő is csak arra vár, hogy meggyőzzék, de ők ehelyett megsértődnek, hogy az ő nagyszerű terméküket drágának merészelték nevezni. Esetleg még be is szólnak a vevőnek. Láttam már ilyet is a szekszárdi piacon, ahol az eladó konkrétan azt mondta a vásárlónak, hogy ha drágállja, akkor ne vegye meg. Pedig a vevő teljesen normálisan kérdezett.

francz 2015.03.22. 08:34:57

@Lazybones:

Kedves Lazybones,

Először is köszi a kommentet. Sohasem állítottam, hogy a francia hentesektől abszolút igazságokat szedtem fel. Persze azért itt Budapesten még mindig keresem azt a "normális" hentest, aki után mondjuk nem kell a csontszilánkokat szedegetnem a húsról miután megvettem a húst, mert képes szakszerűen, odafigyeléssel darabolni. Nem, nem arról a "háromujjamon-megszámolom-TOP" hentesről beszélek, csak úgy a "normálisokról".

Mint írtam nem Bárányék áraiba kötöttem bele, azokat abszolút korrektnek tartom, és természetesen a különböző vélemények szabadságában is hiszek, sőt azt gondolom, hogyha egy egészséges vita indulna el az alapanyagok, és adalékanyagok használatáról, az vevőnek és gyártónak egyaránt hasznára válna.

A mai kor emberének, vásárlójának igenis tisztában kell lennie fogalmakkal, és talán nemcsak a vásárlónak (lásd pár hónapja kirobbant szarvasgomba-peszto okozta botulizmus).

A minap kolbászt vettem egy budai piacon. Kicsi termelőről van szó, semmi adalékanyag, csak "nagyapáink receptje". Hazaérve láttam, hogy a kolbász külső része a füstölés utáni szakszerűtlen érleléstől (szikkasztástól) egészen kiszáradt, így a belsejében bennemaradt a nedvesség, a kolbász özepe elszíneződött. Mivel nyers fokhagymát használtak, ugye nem kell említenem, hogy az így létrejövő anerob környezet milyen veszélyeket rejt magában.
Sajnos, ami a legszomorúbb, hogy ez a fajta tudatlanság nem a legnagyobb élelmiszergyártók kapitalista kizsákmányolóira jellemző (azoktól már rég nem vásárolok), hanem kistremelői szinten is megjelenik (természetesen nem Bárányékat értem ez alatt).

Ismétlem, legnagyobb tisztelettel adózok a Fekete Bárány gazdaság előtt, csak ahogyan ők is írták, érdemes lenne ebbe kicsit jobban belemenni és posztokat közölni adalékanyagokról, térfogatnövelőkről. Mindannyiunk okulására.

Maradok tisztelettel:
Francz
süti beállítások módosítása