Sokszor hallom érdeklődőktől, hogy nem vagyunk éppen olcsóak. Szerintem sem, de nem is vagyunk drágák. A lényeg az, hogy almát almával, körtét körtével hasonlítsunk össze. Van a tiszta, rendes, igazi élelmiszer, amely vér, verejték és fájdalom árán jön létre és van az ipari szeméthalmaz amit majdnem mindenhol lehet kapni. Nem kifejezetten a párizsira vagy a krinolinra gondolok (aki járt már húsipari nagyüzemben az érti miért ezt a kettőt hozom fel).
Az élelmiszeripar hízósertésnek nézi az embert. A biológiai szemlélet kihalt, ma csak a végletekig elmenő kémia számít. Mit bír még ki az emberi szervezet? Mit lehet büntetlenül az élelmiszerekbe tenni a gyártási költségek csökkentése érdekében?
Mára pedig elértük, hogy a a kínálati skála másik oldalán álló kistermelői álca mögé bújt ügyeskedők is sokszor csalnak, rossz minőségű terméket tesznek ki a piacra, vagy nem a saját termékükkel dolgoznak.
Nézzünk egy egyszerű példát, elmentem az Interspar-ba megnézni, hogy a minőségi szeletelt sonkát, illetve a kolbászféléket mennyiért adják és mit tartalmaznak.
Referenciaként itt a mi sonkánk amelyet szeletelve, vákumban hozunk forgalomba. A mi termékünk jellemzői:
- Nem 6-9 hónap, hanem 24-28 hónapig nevelt állatból készül, csak saját szalonnájával kerül feldolgozásra
- Tisztavérű mangalicából, amely szabadtartásban él
- Csak természes takarmánnyal etetve, tápok és gyógyszerek nélkül
- A késztermék mentes mindenféle adalékanyagtól, nincs benne tartósítószer, nitrátsó, cukor, stb. - CSAK MAGA A HÚS AMI TISZTA SÓBAN KERÜL ELRAKÁSRA ÉS UTÁNA HÁZILAG VAN FÜSTÖLVE ÉS ÉRLELVE
- A sonka ára csont nélkül 4.900,- Ft /kg, szeletelve vákumozva 6.999,- Ft/kg
- 120-180 napig érleljük a termékeket
- (Érlelt kolbászt 4.900,- Ft/kg-ért áruljuk)
Nézzük mit találtam a polcokon:
- Herz csemege vastagkolbász 399,- Ft/ 0,07 kg = 5700,- Ft/kg!!!
- Tartalma: Sertéshús és szalonna, só, dextróz (szöllőcukor), fűszerek, antioxindáns (e316), aroma, szinezék (e120), tartósítószer (e250), starterkultúra.
- Ez a kedvencem: Eredeti falusi füstölt kolbász
- 980,- Ft/0,25 kg= 3920,- Ft/kg
- Nézzük mi van egy eredeti falusi kolbászban: sértéshús, szalonna (már ez is megér egy misét, hogy mi a különbség a saját szalonnája és az ipari szalonna között), só, fűszerek, cukor, antioxindáns (e300), tartósítószer (e250)
- A késztermék 13%-ot veszít a hús súlyából, nálunk ez az arány a hosszú érlelésnél 30-40%.
- Valósznűleg dédapáink is ezt a receptet követték
- Jöjjenek a sonkák (néhány tartalmaz más érlelt terméket is):
- Despar antipasti 0,12 dkg 1690,- Ft= 14.083,- Ft/kg
- A húson kívül tartalmaz: kálium-nitrát, dextróz, szacharoz, nátrium-nitrit, nátrium aszkorbát, antioxindáns,
- Despar prosciutto 1290/80g= 16125 Ft/kg
- A húson kívül tartalmaz: kálium-nitrát, dextróz, szacharoz, nátrium-nitrit, nátrium aszkorbát, antioxindáns
- Wellness sonka (!!!) 599,- Ft/0,1 kg = 5990 Ft/kg
- A húson kívül tartalmaz: maltodextrin, dextróz, stabilizátorok: e450, e451, e452, antioxindáns e301, tartosítószer e250.
-
- És végül egy jó termék amely adalékmentes:
- Despar prosciutto di parma prémium 1290 Ft/0,1 kg=12.900,- /kg
- Tartalma: Hús és só