Most látszik igazán mi az a talajélet

2014. október 27. 06:07 - fekete-barany.blog.hu

A helyzet egyszerű, vannak 3-4 éve kezelt területeink ahol már a sok komposzttól, a megfelelő művelési technológiától adódóan kiváló talajélet van, itt a sok eső és az ebből adódó betegségek sem tudták elpusztítani a zöldségeinket, még mindig szüreteljük a még mindig kiváló minőségű paradicsomot (!), paprikát, csodálatos minőségű sárgarépát, paszternákot, három fajta céklát (sárga, fehér, csíkos), van még némi cukkini, lilabab.

Itt már látható, hogy visszaköltöztek a talajba a giliszták, mondom vissza, mert évekkel ezelőtt szomorúan állapítottuk meg, hogy “üres” a föld.

 

 

 

Ezzel szemben a még nem megfelelő állapotban lévő területen vetett burgonyák siralmas hozamot hoztak, ami megtermett az is beteg, válogatás után csak vetésre lesz alkalmas…:(

Mi ebből a tanulság?

A legtöbb munkát sajnos a fizikailag legnehezebb feladatra kell fordítani, rengeteg komposztot kell készíteni és a területre kijuttatni. Csak, hogy érzékeltessem, idén 100 tonna komposztot készítettünk és a nagy részét be is dolgoztuk, ez azt jelenti, hogy ennyi anyagot kellett folyamatosan mozgatni! Megfelelő gépek nélkül ez szinte lehetetlen, szerencsére tavasszal még volt homlokrakodónk (kettő is), most éppen egy sincs, úgyhogy azon kell dolgoznunk, hogy tavaszra legyen ismét megfelelő gépparkunk, különben marad a talicska. 100 tonna anyaghoz...

 

IMG_1832.jpg

 

IMG_1835.jpg

IMG_1838.jpg

IMG_1823.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr96836133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.28. 17:43:44

Én is dolgozom a kerten, csak az egy kicsit kisebb: 40 m2 :)
Viszont komposztálóm van négy köbméter, amit rendszeresen igyekszem kijuttatni.
Először próbálok diólevelet komposztálni, mert állítólag lehet, csak két év kell hozzá. Egy év már letelt!
A talajélet nagyon aktív nálam, köszönhetően az aktív komposzt terítésnek. Minden, ami zöld és hulladék megy a rekeszekbe!
A paradicsom nagyon megtréfált, viszont a csili paprikák eszméletlen hozammal honorálták a foszforral és káliummal gazdagított talajt!
Lett 22 féle paprika, 56 tő, amiből mintegy 160 üvegcse mindenféle paprikakrémet készítettem.
Idén is sütöttem paradicsomot (amit adtam nektek), de a paradicsomvész elvitte a nagyját, így ez most nem volt egy sikerágazat.
Hamár gépeket említesz: meghalt a 23 éves fűnyíróm, vettem egy azonos márkájút. Elég viccesen működik. A rotációs kapám motorja is otthagyott, de azt is megjavították a hómaróval egyetemben.
Még reménykedünk, hogy látunk benneteket ezévben, bár sok a munka és az iskola sem ad több szabadságot!
süti beállítások módosítása