Ez jól sikerült!! (veregetem a vállam)

2013. március 10. 07:23 - fekete-barany.blog.hu

Elöljáróban:

A földjeink egy részét korábban művelték, vetésforgó és trágyázás nélkül, a bérföldekre jellemző "kizsarolással". A másik részét pedig évtizedek óta hagyták "pihenni", azaz mi törtük fel a hosszú idő alatt összeszikesedett, elgazosodott területeket.

A két alaphelyzet két különböző megközelítést igényel, azonban mindkét esetben igaz: Rendkívül sokat kell törődni a talaj állapotával, a megfelelő talajélet visszaállításával, tápanyag és élőlény pótlással, megfelelő műveléssel.

Az eredendő célunk kettős: biodinamikus gazdálkodás valamint forgatásmentes, talajkímélő művelés. Be kell, hogy valljam a végcéltól még messze vagyunk, haladunk az úton, de még nem vagyunk ott. Sem tudásban, sem technológiában. Hétről-hétre haladunk, tanulunk könyvekből és előadásokon, járunk sok mentorhoz, levelezünk szakemberekkel és ami a legfontosabb, kipróbáljuk a tanultakat, hogy legyen saját tapasztalatunk (megjegyezném, hogy évtizedek kellenek a kívánt tudás és tapasztalat megszerzéséhez).

Viszont addig is tesszük azt ami tőlünk telik és az is elég sok:

1. Komposzt készítés (ezért veregetem a vállam)

Nagyon sok komposztra van szükségünk, hiszen a jól elkészített, megfelelően oltott komposzt az, ami a talaj feljavításához igazán kell. Mi a nagyon sok? Most szükségünk lenne 400 tonnára (ez nem vicc). 

A komposzt viszont normál esetben nyár végére készül el, mivel kell hozzá a nyári meleg. Nyár végén pedig már csak utólagos tápanyag pótlásra lehet használni, vagy a jövő évi talaj előkészítéshez. Szóval tavaly készült komposztrekesz, meg is telt minden növényi maradvánnyal és a saját malac trágyával, be is lett oltva, és lássunk csodát!!! Most, mikor palántázunk, kibontottam, és gyönyörű, illatos fekete föld jött ki belőle!!!

Pedig ebbe volt minden, amit a köznyelv nem tart helyesnek, nád maradvány, dió falevél...persze az oltás ami kitenyésztett talajlakó baktériummal történt, megtette a hatását. A bakik egyszerűen tették a dolgukat és szépen lebontottak mindent.

Az első saját komposzt!!! Nagyon boldog vagyok!!

2. Fólia úgy ahogy kell!! (folytatás következik)

komposzt.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr915125549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása