Mi a helyzet a zöldségfronton?

2012. január 11. 19:40 - fekete-barany.blog.hu

Kell-e még zöldségeshez járnunk?

Sajnos kell. De minden adott ahhoz, hogy jövőre már ne kelljen. Sőt minden adott ahhoz, hogy jövőre az apróság minden héten kiáruljon egy csomó dolgot a hétvégi piacon, az asszonyság meg befőzzön sok mindent (amit az apróság majd elad a piacon...).

Az ember el sem hinné, hogy mennyi munka felállítani egy fólia sátrat. Mennyi munka betörni egy szűz földet és termő veteményessé alakítani. Mennyi vesződség például trágyát szerezni, meg a szállítást, szétszórást intézni.

Mondjuk az utóbbi (mármint a trágya dolog) vicces volt. Egyrészt hónapokig kellett vitatkozni sokakkal, hogy miért nem műtrágyát használunk, másrészt amikor meg végre megjött a jó minőségű birka majd marha trágya és szétszórtuk a földeken, nos barátaim akkor tőlünk bűzlött az egész falu. A szétszórást követően még bejött egy őszi meleg száraz idő, enyhe széllel, amely tökéletesen a falu felé vitte az ájert. A következő párbeszéd játszódott le egy üdülővel:

- Jó napot!

- Jó napot!

- Nagyon büdös van.

- Én nem érzem.

- Pedig nagyon büdös van.

- Arra gondol, hogy itt falun, végre nem műtrágyával és egyéb mérgekkel gondozzuk a földet hanem megfelelő módon, természetes trágyával?

- Igen, arra, hogy büdös van és azt akarom, hogy ne legyen.

- .....

Nem tehettem mást, megígértem, hogy teszek valamit az ügy érdekében, és tettem is. Mivel csak kézi szerszámmal tudunk dolgozni, szétszórtuk és kézi rotával bedolgoztunk kb. két hektárt, beforgattuk a földet, így a szag terhelés csökkent, gyakorlatilag megszűnt. Valószínűleg az anyag hatékonysága is, mivel még érlelni kellett volna.

 

Az igazi gond inkább a jövővel kapcsolatos, egy biogazdaság vagy adja isten egy biofalu életben tartása néha szaggal jár. Érdekes módon amikor Ausztriában síelünk és a falu meg a sípálya is bűzlik a trágyától (mert ők bizony igazi  trágyát használnak) az a helyi egzotikum, az élmény része, itthon a Balaton felvidéken (tehát nem a Balatonnál!!) meg narancs riasztást kell elrendelni és a katasztrófa védelmet hívni amikor valaki természetes trágyát használ!!

 

Egy jó ismerősöm szerint majd akkor megyünk át a hídon amikor odaérünk, tehát ráérünk foglalkozni ezzel a kérdéssel amikor aktuális lesz.

Visszatérve a jelenre:

 

A fóliában nő a saláta, a spenót, a hagyma, fokhagyma.

 

A tervezett veteményes kipucolva, betrágyázva, felszántva várja a tavaszt.

 

A külső földek beszántva és trágyázva várják a tavaszi vetést. 

 

Mi lesz a veteményesben?

 

Génbankból származó magyar fajta bio krumplik, saláták (lolo, raddichio, rukkola, stb.), zeller, hagyma, káposzta, uborka, bab, paradicsom minden mennyiségben, fűszerpaprika, tök, sütőtök, padlizsán, fűszernövények, eper, málna, szeder, répa, paszternák, cukkini, kapor, fehér hagyma, petrezselyem...........  

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr863505099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása