Kistermelői ló...A tegnapi nap margójára

2015. június 04. 06:58 - fekete-barany.blog.hu

 

Micsoda nap, közel 4500 like, 20.000 letöltés, közel 100 share, lehet, hogy mégis sokakat érdekel a téma? Úgy tűnik igen, és a rengeteg kommentből inteligens, de (érthetően) indulatos fogyasztói oldal képe bontakozik ki. Akkor mégsem lehet ennyire hülyének nézni egy egész társadalmat?

 

Mindenesetre örülök, hogy nem vagyunk egyedül. 

 

A tegnapi poszt témájával akartam foglalkozni, azonban egy rossz éjszaka és rossz hírek nyomán indulatból és kétségbeesésből készült (így lett jó), most lenyugodtam és mielőtt folytatom szeretném elmondani a következőket. Kérlek vegyétek ezt komolyan:

 

  • Ami most történik, az nem valami vagy valaki ellen van hanem valami és valakik érdekében. Nem akarunk senkit bántani, vagy az üzletét veszélyeztetni, DE olyan ez mint amikor az összes magyar husos és tejes cég becsődöl, mert az ide-oda utaztatott áfacsalt termékekkel, lehetetlen árakkal operáló multik becsapnak mindenkit és tönkreteszik a termelőket. Valakinek egyszer csak meg kell kérdeznie, hogy az előállítási ár feléért hogyan lehetséges a terméket kisker haszonnal kitenni a polcokra? Most mi mekérdezzük, ami minket érint.

 

  • Mi, termelők csak szeretnénk legalább egy szerény módon megélni, tisztességes körülmények között felnevelni a gyerekeinket és ha mást nem, legalább némi tiszteletet kapni a társadalomotól az emberfeletti erőfeszítéseinkért cserébe. Vagy ez vagy megyünk a levesbe, nem lehet végtelenségig megtörve, megalázva gürcölni. Itt senki nem lesz gazdag, még egy tisztességes középpolgári életszinvonal elérése is lehetetlennek tűnik. Talán nem is ez a cél. De a jelen az, hogy mindenki veszít vagy létminimumon él, függetlenül a terméke minőségétől, ÉS NAGYON SOKAN ADJÁK FEL.

 

  • Amiről most szó van az nem x vagy y étterem vagy kereskedő problémája. Bevállalós vagyok, beleállok a konfrontációba és nevén is nevezem a gyereket ha kell, de nem az a baj, hogy valakire haragszom mert nem tiszteségesen járt el. Ha elmennék két megyével odébb ugyanezt a helyzetet találnám. EZ EGY ÖSSZ TÁRSADALMI, KULTURÁLIS PROBLÉMA. Mi értelme van akkor itt kiabálni? Talán annyi, hogy most ugyan jó sokan megharagszanak (talán örökre), hiszen senki sem szereti ha beleuganak a dolgába. De talán egy picit változtatnak. Talán azért mert egyetértenek, talán azért mert lesz egy kis fogyasztói nyomás. Tőlem nem fognak venni az tutifix, de nem is baj, már nem számolok ezzel, a mi utunk másfele vezet. De majd vesznek másoktól és talán egyre több valós kistermelő fog egy picit jobban élni, egyre több fogyasztó fog jobb terméket kapni.

 

  • Van még téma bőven és biztosan fogok még olyan érzékeny kérdéseket feszegetni ami ismét közeli ismerősöket érint. Persze ettől gondolom nem leszünk barátok. De azt meg kell értenetek, hogy nem barátkozhatunk és jópofizhatunk úgy, hogy közben (akaratlanul) kést döftök a hátunkba. Durva? Hát lehet, de amikor nem tudod kifizetni a gyerek ebédpénzét az oviban akkor durva igazán. Tehát jó sok ismerőst és “barátot” veszítünk el amit sajnálunk. MINDÖSSZE ANNYIT TESZÜNK, HOGY MEGMUTATJUK, A KIRÁLY MEZTELEN. Ez történt tegnap is. Ezért haragudtok majd? Hát a nyomaték kedvéért hadd legyek ismét vulgáris. Leszarom. Öltöztesd fel a királyt. Ha zászlóra tűzöd a helyi árut akkor dolgozz azzal. Ha meg nem tartod fontosnak az sem baj, az a te szabad döntésed, akkor ne írd ki, hogy helyi termelő szállítja a cuccot. Ennyi. 

 

  • Persze más a helyzet a csaló termelőkkel.  Nektek félnetek kell. Egyre többen vagyunk termelők, fogyasztók, és szerintem egyre jobban elegünk van. Sokunknak komoly egészségügyi problémája van, vagy mondjuk a gyerekeink étel vagy vegyszer érzékenyek. Önmagában az is baj, hogy pénzzel becsapjátok a fogyasztót. De nagyobb baj, hogy bántjátok a családunkat a csalárd áruval. Szerintem egyre többen fognak utánatok menni. Itt az idő, tessék elkezdeni termelni és tisztességes terméket előállítani. Én szóltam…  

 

  • Végül a legfontosabb. VIRÁGOZZÉK MINDEN VIRÁG. Aki ismer személyesen az tudja, hogy abban hiszek, legyen minden faluban termelői piac, termeljen mindenki valamit a kiskertben, legyen sok jó étterem, legyenek termelői csoportok, gerilla kertek, stb. Hozzánk - akik a lehető legkisebb porszem vagyunk a bio világban - évente 20-30 család biztosan ellátogat tanácsot kérni. Szívesen segítünk, sokszor még adunk palántát vagy magot is. Támogatunk minden olyan kezdeményezést ami tiszta élelmiszert szül. Ez a blog is ezért van. DE ettől még nyitott szemmel járunk, kimondjuk ha meztelen királyt látunk. Akkor is ha ezzel beletenyerelünk sok ember lelki életébe.

 

 

Folytatás jön hamarosan  

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr687516554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazybones (törölt) 2015.06.04. 12:46:54

Lenne hozzáfűznivalóm már most is, de ha lesz folytatás, akkor előbb megvárom, hova akarsz kilyukadni.. :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2015.06.07. 18:10:50

Igazad volt, nem kell magyarázkodni és szerénykedni.
Te itt üzletről beszélsz, nem barátságról. Gondolom a barátaitoknak, akik elfordultak, van jó egzisztenciájuk, de annyi szenvedély az igaz dolgok iránt, mint bennetek, nincs. Ezért nem értik, hogy miért nem jó nektek az, ha ők ingyen reklámoznak. Kérdem én, méltó-e az a személy a 'barát' szóra, aki ennyire nem érti meg az életeteket és a céljaitokat?
süti beállítások módosítása