A normális élelmiszer ma az ipari szemét, a nem normális (különleges, extra, luxus) pedig a bio. Miért is jó ez?

2012. december 07. 17:46 - fekete-barany.blog.hu

Avagy a bio a gazdag emberek hóbortja? 

Beszélgetek emberekkel és azon veszem észre magamat, hogy használjuk a bio és a normális élelmiszer kifejezéseket. 

Mármint úgy, hogy a normálist arra mondjuk ami nem bio. Arra amit leveszünk az áruházak polcairól. 

Minden ami ott nincs és csak nehezen elérhető az már nem normális. Ezek szerint a bio az egy különlegesség, egy drága luxus. Elmondom mit is gondolok erről:

  1. Amit ma bio-nak hívunk, az 100 éve a normális volt. Normális volt, hogy nem vegyipart játszottunk a földeken, hogy a növények földben nőttek, az állatok a természetes táplálékukat ették. Nekem az a normális amit nem a vegyészmérnökök sátáni tudásával állítanak elő. Az a normális ami normális körülmények között, normális termesztésben jön létre, úgy ahogyan a jóisten (vagy az evolúció ezt ossza be mindenki magának) azt kitalálta.
  2. Ami nem normális az a műanyag, sokszor az ipari hulladék kategóriába tartozó valami, az emberiség nagy tévedése, önbecsapás, méreg a test és a lélek ellen. Ma jobban megnézzük, hogy a kocsinkba milyen olajat töltünk, mint, hogy mit tolunk le a saját torkunkon. Mert az autó, ha nem gondoskodsz a megfelelő olajozásról, a légszűrő cseréjéről, a jó minőségű üzemanyagról, akkor elromlik. Az emberi test jobban alkalmazkodik, tovább tűri a “rossz olajat és üzemanyagot”, de nem végletesen.
  3. A legnagyobb gond a tudáshiány. Mivel mamut vállalatok uralják a világot, hatalmas pénzekkel sulykolni tudják a Goebbels-i igazságot egészen addig, amíg a hamis igazság az életünk alapvetésévé, megcáfolhatatlan igazságává válik. (Goebbels-i igazság= egy hazugságot ha elégszer elmondasz akkor előbb-utóbb igazsággá válik) Ma nehéz elmagyarázni az embereknek, hogy a margarin egy ipari termék ami becsapja a fogyasztókat, amitől nemhogy egészségesebb nem leszel hanem....
  4. Sokszor előjön, hogy a bio drága. A bio nem drága. A nem bio, azaz az ipari szemét, az túl olcsó. Mert hogyan lehetne 800 ft-ért sajtot előállítani? Egy liter teljes igazi tej nettó 100 ft. Egy kiló sajthoz kell 10 liter tej, azaz egy kiló sajt tejköltsége 1000 ft. Ehhez hozzájön az oltóanyag, járulékos anyagok (só, fűszerek, stb.) rengeteg munka, gépesítés költségei, több havi érlelés költségei, csomagolóanyag, szállítás, nagyker haszon, kisker haszon, +áfa. Hogyan lehet akkor 800 ft- ért adni? Úgy, hogy nem tejből van. Akkor nem is sajt, csak annak látszó dolog. Minden más költség ugyanúgy terheli, kell csomagolni, kell szállítani, kell kisker haszon és van rajta áfa. Tehát csak az alapanyag költségét lehet végletekig lenyomni, kispórolni, helyettesíteni valami olcsó műanyaggal. Ehhez nem lehet hasonlítani a kézműves sajtok árait. Az egyik sajt azaz élelmiszer, a másik egy becsapás, egy merénylet amelyet be kellene tiltani.
  5. Zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták, azt mondják. Nos, amikor valaki elkerülhetetlen tragédia elé néz, akkor sokszor már késő gondolkodni arról, hogy mit kellett volna tenni korábban. Civilizációs betegségekkel mindannyian találkoztunk, rokonaink, barátaink, ismerőseink között. Az orvostudomány csak kapargat egy felszínt, rákbetegségek, autoimmun betegségek, parkinson kór, csökkenő termékenység....ugye nem gondolja senki azt, hogy ezeknek nincsen közük az élelmiszeripar kapzsi tevékenysége kapcsán szervezetünkbe jutó anyagokhoz (ugye a rossz minőségű üzemanyag..).

Mit kell tehát tenned?

- Legyen a bio a normális, a nem bio a nem normális. Vásárolj és étkezz tudatosan!

- Tessék minél többet főzni otthon! Tudom, kevés az idő és az estére maradó energia, de készíts jó alapanyagból egyszerű, gyors ételeket! Sokszor kevesebb energiába kerül mint rendelni, vagy étterembe menni!

- Keresd a meg a megbízható beszállítókat. Sajnos a kézműves vagy bio piacokon kevés kivételtől eltekintve nem nagyon  működik minőség ellenőrzés, így ezek is tele vannak kereskedőkkel (csalókkal) akik a nagybaniról hozzák az árut. Félreértés ne essék, a bio piacok nagyszerű szerveződések, ez a jövő útja, úgyhogy tessék piacra járni, ismerkedni a termelőkkel, de ezt követően el kell látogatni a gazdához, megnézni, hogy hol és hogyan termelnek, megbizonyosodni a termelés tisztaságáról ( tisztességéről).

- Részesítsd előnyben a friss helyi terméket. Azt amit aznap hajnalban szedtek, fejtek, vágtak. Nagyszerű tapasztaláshoz fogsz jutni amikor tényleg friss tojás vagy aznap szedett zöldség jut a tányérodra. Egyszerűen leírhatatlan a minőségi különbség.

- Emlékezz arra, hogy mi hogyan jutottunk el oda, hogy a szar a normális. Régen olyan büszkék voltunk legalább a jó ízű zöldségeinkre. Aztán az elmúlt húsz évben a globalizáció ezt is elrontotta, ma a szép, de ízetlen és tartalmatlan zöldségeket vesszük kilószámra. Légy nyitott és keresd a jót. Ha valamit találsz ne habozz megmutatni azt gyermekeidnek, unokáidnak. Tanuljanak meg különbséget tenni jó és rossz, helyes és helytelen között. Vidd el őket is a piacra, a gazdaságokba, lássanak valódi növényeket, állatokat, érezzenek illatokat, valódi ízeket!

Üdvözlettel

Fekete Bárány

 fekete-barany.blog.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr784953388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása