Terra Madre- a föld napja borkostoló

2012. november 20. 17:36 - fekete-barany.blog.hu

Szeretnénk a Slow-food centrál budapest meghívóját tolmácsolni felétek. A rendezvényen magunk is részt veszünk segítőként. Regisztrálni a facebook-on vagy e-mailen lehet.

 

Üdv

 

Bárányék

slowfoodcentralbudapest_2.jpg

 

Kivételezettnek mondhatjuk magunkat, hogy fővárosunkat körülöleli egy borvidék, melynek borai és borászai karnyújtásnyira élnek tőlünk. Épp ezért egyértelmű volt, hogy azon a napon, amelyen a helyi gasztronómiát ünnepli, a Slow Food Central Budapest ezeknek az egyedi adottságokkal bíró boroknak szenteli az estét. A Terra Madre nap célja, hogy világszerte több mint ezer programon keresztül hívja fel a figyelmet a gasztronómiai kultúra sokszínűségére és az adott régióban előállított termékek fontosságára.

Az

 időpont: 2012. december 14. péntek 17:00-20:00
A helyszín: 1055 Budapest, Vármegye utca 11.

Akiktől kóstolni lehet:
Anonym Pince
Debreczeni Pincészet
Etyeki Kúria
Haraszthy Pincészet
Hernyák Birtok
Kattra Pincészet
Kertész Családi Pincészet
Orosz Gyula Pincészet
Rókusfalvy Pince
Törley Pezsgőpincészet

A borokat kísérő falatokról Pozsa Panni sajtkészítő, a Fekete Bárány, a Náncsi Néni Vendéglője, a Skanzen Péksége és a Slow Food Central Budapest csapata gondoskodik. 

A Slow Food Central Budapest köszöni a támogatást a Tokaji Borbarátnőknek, akik helyszínt biztosítottak a kóstolónak, és a Slow Budapestnek, akik segítenek a kommunikációban.

Mivel a Slow Food Central Budapestnek idén központi témája volt az élelmiszerhulladék elleni küzdelem, úgy gondoltuk, hogy az Élelmiszerbanknak, egy olyan szervezetnek ajánljuk fel az est teljes bevételét, amely az élelmiszerláncban képződő, egyébként hulladékká váló élelmiszereket még időben megmenti, és eljuttatja a rászorulóknak. Mivel az élelmiszert nem veszik, hanem mentik, a felajánlott összeg sokszorosan megtérül. A 3500 forintos belépő kb. 100 000 forint értékű élelmiszersegély célba juttatását teszi lehetővé.

Jegyár: 3500 Ft, ami teljes egészében az Élelmiszerbankhoz kerül.
Kóstolópohár a helyszínen 1000 forintért bérlehető, ami a pohár leadásakor visszajár.

Mivel a jegyárat teljes mértékben az Élelmiszerbanknak kapja (az elővételes utalás is az ő számlájukra érkezik), így adományként nagyobb összeg is felajánlható.

A hely befogadóképessége limitált, így a jegyeket érdemes elővételben megvásárolni.

Az elővételes jegyvásárláshoz írj a terramadre@elelmiszerbank.hu e-mail címre, és e-mailben megkapod az utaláshoz szükséges információkat!

További információ:
Tóth Adrienn
06-30-740-8261
slowfoodcentralbudapest@gmail.com

Ünnepeljük együtt a helyi gasztronómia sokszínűségét!

A Slow Food Central Budapest a Slow Food mozgalom legfontosabb napja, a Terra Madre nap alkalmából mindenkit Etyek–budai borok és helyi alapanyagokat felhasználó finomságok kóstolására invitál 2012. december 14-én. A Terra Madre napon szerte a világban több, mint 1100 rendezvény hívja fel a figyelmet a helyi gasztronómiai kultúra sokszínűségére és fontosságára: Indonéziában a vadon termő ételeknek szerveznek fesztivált, Párizsban a metróban hoznak létre étkezdét, Budapesten pedig egy Etyek–budai borkóstolóra kerül sor.

A Slow Food egy 1989-ben Olaszországban alapított mozgalom, amelynek napjainkban már több, mint 120 országban működnek csoportjai. A Slow Food kezdeményezés kezdeti céljára jól rávilágít az elnevezése: ez olyan elveket jelképez, amelyek ellentétesek a gyorséttermi szemléletmóddal – az otthon főzést, a helyi alapanyagok, a tradicionális receptek használatát. 

Tíz évvel a mozgalom megalapítása után döbbentek rá annak vezetői, hogy hiába főznek otthon, ha a globalizált élelmiszergyártás következtében Indiától hazánkon át Kanadáig mindenhol azonos alapanyagok állnak rendelkezésre; félő ugyanis, hogy így elveszítjük gasztronómiánk és mezőgazdasági kultúránk sokszínűségét. Épp ezért az utóbbi tíz évben előtérbe került a biodiverzitás megőrzése az élelemül szolgáló állat- és növényfajták tekintetében, valamint az embereket tápláló természeti környezetet megóvó fenntartható gazdálkodásra történő figyelemfelhívás.

Az utóbbi néhány év fejleménye, ami októberben, a Torinóban megrendezett VI. Nemzetközi Slow Food konferencián is nagy hangsúlyt kapott, hogy az élelmiszert értékként felfogóknak nemcsak saját táplálásuk a feladatuk, hanem annak elősegítése is, hogy minden ember számára biztosítva legyen a jó minőségű, fenntartható módszerekkel előállított élelem, és mindezért a termelők méltányos árat kapjanak. Röviden összefoglalva: good, clean and fair, azaz jó, tiszta és méltányos élelmiszer-ellátás.

Az utóbbi néhány év fejleménye ezen túl egy újabb gondolat, amely az októberben Torinóban megrendezett VI. Nemzetközi Slow Food konferencián is nagy hangsúlyt kapott. Ennek lényege, hogy az élelmiszert értékként felfogó embereknek nem csak saját táplálása a feladata, hanem annak elősegítése is, hogy minden ember számára biztosítva legyen a jó minőségű, fenntartható módszerekkel előállított élelem, és mindezért a termelők méltányos árat kapjanak. Röviden összefoglalva: good, clean and fair, azaz jó, tiszta és méltányos élelmiszer ellátás. 

Ezen elv gyakorlati megvalósítását szolgálja például a nemzetközi Slow Food szervezet által létrehozott 1000 afrikai kert, melynek célja, hogy az iskolaudvarokban működő kerteken keresztül a fiatalok újra megismerkedjenek a régiójukra jellemző, hagyományos növényfajták termesztésével, és felkeltsék érdeklődésüket a gazdálkodás iránt.

A másik, a témához szorosan kapcsolódó kampány 2012-ben az élelmiszer-hulladék ellen zajlott. A Slow Food Central Budapest is igyekezett sokat megtenni az év folyamán azért, hogy ez ellen fellépjenek. Ezért döntöttek úgy, hogy a Budapesten harmadik alkalommal megrendezett Terra Madre nap bevételeit, ezen elköteleződés jegyében az Élelmiszerbanknak ajánlják fel. 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az elmúlt évben 6000 tonna élelmiszert juttatott el a rászorulóknak. Tevékenységüket így foglalják össze: „Önkéntesek segítségével összegyűjtjük a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, majd adomány formájában eljuttatjuk a hozzáértő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják ezen a termékeket a rászoruló emberek között.”

Köszönjük a Tokaji Borbarátnők támogatását, akik biztosították a rendezvény helyszínét!.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr604916891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása