Nem az egyénről hanem a közösségről van szó!!!

2012. október 17. 20:26 - fekete-barany.blog.hu

Egy nehéz nap sok dilemmával. Tegnap előtt rendőrség, tegnap az egész "Henye saga" kiposztolása, indulatok, érvek és ellenérvek....az vajon miért van, hogy az ilyen negatív hírrel bíró cikk sokkal több érdeklődőt vonz mint egy pozitív?

Sok telefont kaptam sok helyről, ezekből jónéhány igen kellemes meglepetéssel szolgált. Úgy tűnik sokan követik a sorsunkat és sokan aggódnak értünk. A faluban is többeket foglalkoztat a kérdés, aki haragszik ezért az szokás szerint nem jön ide (képzelem mit mondanak a hátunk mögött) és nem vállalja a konfrontációt, aki pedig jóindulatú (még ha sértve is érzi magát) az eljön, ír, telefonál és beszélgetést kezdeményez. Ez utóbbi lehetne az egyedüli helyes út nemde?

Minden véleményem, minden ténymegállapításom a faluról a közösségről szólt és nem az egyénről. Ez nagyon fontos. Kaptam ezért jogos bírálatokat, elnézést kérek ha félreérthető voltam. Nem akarok a vitában semlegesnek tűnő polgárokat úgy feltüntetni, mintha bármi is az ő hibájuk volna. Sokan inkább a helyzet több évtizedes csöndes kárvallottjai, azok akik nem találnak tisztességes munkahelyet, vagy akik akaratuk ellenére méltatlan körülmények között élnek, vagy azok akiknek el kellett költözniük a faluból megélhetési lehetőségeiket máshol keresni.

Az én következtetéseim és a leírt véleményem tehát egy-két rosszindulatú egoista emberről és a körülöttük élő közösségről szólnak. A közösségnek viszont igenis van szerepe abban, hogy egy-egy fontos cél érdekében össze tud-e fogni vagy sem. Ha egy közösség tagját bántják akkor megvédik-e? Ha munkahelyre van szükség, ki tudják-e kényszeríteni, hogy ne álljon ennek semmi az útjába? Ha a falu sorsáról, az itt élő gyerekek jövőjéről van szó, tud-e a közös célokat megfogalmazni és azokért dolgozni? Akkor is, ha néhány egyén egyedi céljai ellen van a közös cél?

Sok kérdés, nehéz a megfelelő válaszokat megtalálni. Viszont aki nem találja meg az veszít. Elveszíti a játszmát és a játékot is.

Az egy más kérdés, hogy ami itt történik az történhetne a szomszéd faluban is vagy bárhol az országban. Ez Magyarország, ezek a konfliktusok vannak a vérünkben. Legutóbb a szocializmus kódolt belénk (belém nem!!) kiírthatatlan rutinokat, egymás feljelentgetése, irígység, széthúzás, fenyegetőzés....szóval ez a sztori nem Henyéről szól, csak most éppen itt játszódik egy epizód.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr404855051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása