Én két évtizede készítek folyamatosan komposztot. A narancshéj is megy bele nem kis mennyiségben, mivel szeretjük. Csodálatosan lebomlik az is, nem akadályozza a bomlást és nem is lassítja.
A komposztálással csak egy baj van, nem elég hogy egy kupacba rakjuk a konyhai hulladékot, kerti hulladékot és jó sok faforgácsot majd földet rakunk rá. Azt rendszeresen át kell forgatni, levegőztetni kell és locsolni. A komposzt kupac elég hamar össze tud tömörödni, kiszorul belőle a levegő, így a bomlás megáll. Ha kevés a nedvesség a komposztban akkor is megáll a bomlás. A tapasztalatom szerint a kb 1 m3 nyers lapanyagból, kb 0.4-0,6 m3 érett komposzt lesz ami édes kevés egy nagyobb kertbe. Ez a mennyiség csak pár négyzetméterre elég vékonyan szétterítve. Jó sok trágyát és humuszt kell vásárolnom minden évben, hogy legyen termés is. Évente 600 kg- 1 tonna mennyiségben vásárolok érett marhatrágyát, és átlagosan 4-5 m3 bálás humuszt. Ezt szórjuk ki kb 1000 m2 területre. Még ez is elég kevés, nem is jut mindenhova.
Egy évben megengedhettem magamnak, hogy 300 mázsa tehéntrágyát hozassak, az kb 5-7 cm vastagon tudtam szétteríteni az 1000 m2-en, majd be lett rotálva. Abban az évben csodálatos volt a termésünk, de a következő évben már érezhetően kevesebb, és minden évben még kevesebb. Ha ezt a mennyiséget csak a komposztból kellene pótolnom, az teljesen lehetetlen.
Nemrégiben a tihanyi Malackrumpliban ebédeltünk, nagyon ízlett minden, amit rendeltünk. Nem sokkal később ráakadtam erre a blogra, és szinte egy ültő helyemben végigolvastam a bejegyzéseket, így már látom, micsoda erőfeszítés van a finom ételek mögött. Le a kalappal előttetek, minden tiszteletem az étteremben és a gazdaságban elvégzett munkáért! Csak így tovább, sok sikert kívánok Nektek!
@fekete-barany.blog.hu: Angyalka, hidd el, hogy gyárthatok, meg mindenki más is. Volt kint a Nébih, ÁNTSZ, mindent rendben találtak. Mondok jobbat, eleve úgy kezdtem, hogy kértem időpontot a NÉBIH-nél, és A-tól Z-ig átbeszéltünk mindent. Nem tudom te melyik bolygón élsz, de a valóság az, amit én írtam, akár hiszed, akár nem. Ettől kezdve egy hiteltelen 0 vagy.
A paradicsom is akkor érik, amit mondtam, a saját szememnek jobban hiszek, mint neked, bocs.
@Molinaseca: Te egyébként miről beszélsz? :D Mert a smájlikon kívül, meg a szövegértelmezési blablán kívül nem mondtál semmi érdemlegeset, én ellenben kifejtettem, hogy a blogger hülyeségeket beszél.
'Rengeteg kistermelőt ismerek, hetente vásárolok tőlük saját részre a környékünkön, illetve Szegeden a nagybanin az üzletembe.'
Te ezzel ellenérvelsz ezen a blogon :DDDD. Anyámborogass.
Én komolyan nem hittem el egy magyartanár ismerősömnek, hogy a magyar társadalom túlnyomó része szövegértelmezési problémákkal küzd, és hogy reflexesen felsorolt, közenincs sérelmeket tart adekvát reakciónak, de mióta ezt a blogot és a Világevőt elkezdtem olvasni, rájöttem, hogy igaza van.
Valamint, amikor te ezt a termelőt 'magadfajta bloggernek' nevezed, sugallva ezzel azt, hogy ő nem zöldséget, hanem szöveget gyárt, akkor bizony vagy csúsztatsz, vagy nem tudod, hogy épp hol jársz.
Sok-sok sikert kívánok!
Nagyon jól hangzik a biobor, remélem, hogy kemény munkátoknak meg lesz idén és a távolabbi jövőben is a gyümölcse! (Szó szerint)
Üdv!
A paradicsom érési idejéről meg annyit szeretnék mondani, hogy én évente letermelek 5-8 tonnát, te meg azt tudod erről a zöldségről, hogy a nagybanin meg lehet venni. Szerinted most kell erről vitatkoznunk?
Szerintem fújd ki magadat és töltsd le a jogszabályokat, szövegértelmezés után rá kell, hogy gyere, mit jelent az élelmiszerbiztonság és milyen feltételek mellett mit tehetsz és mit nem tehetsz meg.
De az is nagyon jó, hogy a zöldségesboltod hátsó szobájában vegetát gyártasz!!! A címedet ne áruld el, mert a nébih kitér a hitéből. Ha lenne egy kis eszed akkor elolvasnád a cikket és tanulnál belőle, legalább azt, hogy te miért nem gyárthatsz vásérolt földesáruból semmit!!!
Az a rész a legjobb, amikor elmagyarázod, hogy mennyiből lehet egy benzinkutat vagy egy mekit megépíteni. A kilencvenes években a McDonald's központban dolgoztam ingatlanfejlesztőként vagy 4-5 évet, építettem egy párat meg egy jópár benzinkutat is, már akkor is több százmillió volt egy ilyen beruházás, közben eltelt még 20 év...
Ja igen, meg júliusban érik a paradicsom... Azért tedd hozzá, hogy nálad. A nagybanira már a sima szimpla fóliás paradicsomokat hozzák befelé, aminek még fűteni sem kellett. A legkorábbi palántáinkon szabad térben kezd érni a paradicsom, berek földben, mindenféle hókuszpókusz nélkül. Érted már, miért vagy hiteltelen?
Na azért elolvastam... a felvetett problémák a saját tehetségtelenségedet tükrözi, semmi mást. Rengeteg kistermelőt ismerek, hetente vásárolok tőlük saját részre a környékünkön, illetve Szegeden a nagybanin az üzletembe. Nehéz, nehéz, a szüleim is voltak megélhetési kertészek, így én is belekóstolhattam, de szó sincs itt arról, hogy nem lehet megélni. Gyönyörű, fejlett, gazdag falvak sora van szeged környékén. A lakott tanyák szépen felújítva, stb... Meg lehet élni az őstermelésből, gyarapodni is lehet belőle, de nem könnyű munkával. Ti valamit nagyon rosszul csináltok, ha ennyire rossz a helyzet. Böfögsz össze vissza, vagdalózol a számokkal, röhej az egész poszt. Persze aki a 10. kerületben a 7 emeleten olvassa, az lehet, hogy elhiszi, de akinek van egy minimális rálátása a dologra, az kiröhög téged.
@fekete-barany.blog.hu: Értelmeztem a szövegedet, és írtál egy orbitális marhaságot. Tudom, a magad fajta bloggernek furcsa, ha valaki nem issza a szavaidat, de nem mindenki olyan tudatlan, és gyöpi, mint az olvasóid többsége. 50-60 millióból egy benzinkút is kifutja, 100-ból már egy Mekit is nyithatsz, nem húsüzemet, meg feldolgozó kisüzemet... Szerinted ettől kezdve mennyire vagy hiteles? Semennyire. Akkor minek olvassam a többit?
Az 50-60 millióig olvastam, és már hitelét is vesztette a "blogger". Most csináltam egy vegeta gyártó kisüzemet. Van egy kis családi házam, amiben kialakítottam egy zöldséges üzletet. Ennek volt még egy szobája, amit nem használtam semmire. A télen megszállt az ihlet, és elkezdtem kialakítani a kis üzememet, amiben két vevő között feldolgozom a megvásárolt zöldségeket, és vegetát készítek belőlük. Az egész műsor a már meglévő dolgok mellett, nem került többe 2 millió forintnál, és ebben a gépek is benne vannak. Na most ha nem lenne a zöldség üzletem, és a 0-ról kellene megvalósítani csak a vegeta gyártást, akkor mondjuk legyen 5 millió egy jó állapotú falusi családi ház, arra költsünk még rá 3-t, és tádám, kész is a lekvárfőző, vegetakészítő, savanyító, vagy amit akarsz üzem, 4-8 fős személyzetig. Milyen 50-60 millió? Honnan jött ez a szám? A többit el sem olvasom, gondolom a többi info is ennyire hiteles.
Utolsó kommentek:
kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2020.06.06. 09:20:59
A komposztálással csak egy baj van, nem elég hogy egy kupacba rakjuk a konyhai hulladékot, kerti hulladékot és jó sok faforgácsot majd földet rakunk rá. Azt rendszeresen át kell forgatni, levegőztetni kell és locsolni. A komposzt kupac elég hamar össze tud tömörödni, kiszorul belőle a levegő, így a bomlás megáll. Ha kevés a nedvesség a komposztban akkor is megáll a bomlás. A tapasztalatom szerint a kb 1 m3 nyers lapanyagból, kb 0.4-0,6 m3 érett komposzt lesz ami édes kevés egy nagyobb kertbe. Ez a mennyiség csak pár négyzetméterre elég vékonyan szétterítve. Jó sok trágyát és humuszt kell vásárolnom minden évben, hogy legyen termés is. Évente 600 kg- 1 tonna mennyiségben vásárolok érett marhatrágyát, és átlagosan 4-5 m3 bálás humuszt. Ezt szórjuk ki kb 1000 m2 területre. Még ez is elég kevés, nem is jut mindenhova.
Egy évben megengedhettem magamnak, hogy 300 mázsa tehéntrágyát hozassak, az kb 5-7 cm vastagon tudtam szétteríteni az 1000 m2-en, majd be lett rotálva. Abban az évben csodálatos volt a termésünk, de a következő évben már érezhetően kevesebb, és minden évben még kevesebb. Ha ezt a mennyiséget csak a komposztból kellene pótolnom, az teljesen lehetetlen.
Bejegyzés: Komposzt maga az élet- avagy a narancs héját ne tedd bele!!!
fekete-barany.blog.hu 2017.07.26. 20:59:26
Bejegyzés: Tavasz van...
csigakaraván · csigakaravan.blog.hu 2017.07.26. 17:57:46
Bejegyzés: Tavasz van...
Atesz1987 2017.07.20. 10:34:55
A paradicsom is akkor érik, amit mondtam, a saját szememnek jobban hiszek, mint neked, bocs.
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
Atesz1987 2017.07.20. 10:30:31
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
Molinaseca 2017.07.19. 18:33:08
'Rengeteg kistermelőt ismerek, hetente vásárolok tőlük saját részre a környékünkön, illetve Szegeden a nagybanin az üzletembe.'
Te ezzel ellenérvelsz ezen a blogon :DDDD. Anyámborogass.
Én komolyan nem hittem el egy magyartanár ismerősömnek, hogy a magyar társadalom túlnyomó része szövegértelmezési problémákkal küzd, és hogy reflexesen felsorolt, közenincs sérelmeket tart adekvát reakciónak, de mióta ezt a blogot és a Világevőt elkezdtem olvasni, rájöttem, hogy igaza van.
Valamint, amikor te ezt a termelőt 'magadfajta bloggernek' nevezed, sugallva ezzel azt, hogy ő nem zöldséget, hanem szöveget gyárt, akkor bizony vagy csúsztatsz, vagy nem tudod, hogy épp hol jársz.
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
TDOK 2017.05.15. 08:44:36
Bejegyzés: Tavasz van...
fekete-barany.blog.hu 2016.06.09. 07:48:24
Bejegyzés: 2016 - beérik a gyümölcs?
Miria. 2016.06.08. 19:25:03
Nagyon jól hangzik a biobor, remélem, hogy kemény munkátoknak meg lesz idén és a távolabbi jövőben is a gyümölcse! (Szó szerint)
Üdv!
Bejegyzés: 2016 - beérik a gyümölcs?
fekete-barany.blog.hu 2016.05.27. 12:17:41
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
fekete-barany.blog.hu 2016.05.27. 12:16:18
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
fekete-barany.blog.hu 2016.05.27. 12:14:36
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
fekete-barany.blog.hu 2016.05.27. 12:12:41
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
fekete-barany.blog.hu 2016.05.27. 12:08:03
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
Atesz1987 2016.05.27. 12:03:21
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
Atesz1987 2016.05.27. 11:52:23
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
Atesz1987 2016.05.27. 11:43:28
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
fekete-barany.blog.hu 2016.05.26. 08:30:15
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
Atesz1987 2016.05.26. 08:10:03
Bejegyzés: A kistermelői lófasz dicsérete
kalamajka49 2016.05.01. 16:00:05
Bejegyzés: Prekoncepciók leküzdése azaz kiegészítés a mai poszthoz