Jól indul a szezon

2014. április 15. 09:17 - fekete-barany.blog.hu


A korai meleg miatt jól indult a szezon, persze nem tudom, hogy lesz-e ennek böjtje, sok lesz-e az áttelelt kártevő.

Mindenesetre épülnek a fóliasátrak, egyik a másik után, pár száz palánta már kint is van. Volt némi szakmai vitánk a fóliázással kapcsolatban - a probléma azzal van, hogy a fagyveszély elmúltával (május közepe) le szeretnénk bontani a sátrakat és engedni a növényeknek, hogy becsületes szántóföldi zöldségként minél több természetes áldást kapjanak, valódi napsütést, szelet, esővizet. Tehát nem fóliás zöldséget termelünk, nem primőrözünk, hanem csak tavasszal és ősszel meghosszabbítjuk a szezont. A gond tehát az a sok munka és még több költség ami a fólia állandó építésével és bontásával jár (6.000 nm fólia!!), valószínüleg maga a sátor anyag évente megsemmisül a mozgatástól, ez pedig milliós költséggel jár.

Update!!  Nálunk járt szeretve tisztelt Matyi bácsi (Nemes Mátyás), meg is aludt egy éjszakát, úgyhogy majdmódosítanunk kell a terveinket gyökerestül...kaptunk egy kis eligazítást! 

A fagyveszély miatt rohangálunk mint pók a falon, próbálunk fűteni (ma-holnap telihold, úgyhogy jön a fagy!!)és nagyon reméljük, hogy nem lesz baja a kiültetett 500 tő paradicsomnak.

A palántázóban 6-7.000 lényegében kész palánta várja a sorsát, a földön már hajt a borsó és a tavaszi hagyma, a földben van a korai burgonya és egy pár fajta cukkini, a héten jön a többi krumpli elrakása.

Tehát elindult a szezon, költjük a pénzt, dolgozunk, jönnek az ilyenkor szokásos munkaerő problémák, a mérhetetlenül sok adminisztráció, rohangálás a gépesek után, és a többi. és a többi...

Azért foglalkozzunk a bulvárral is:

Lívia átteleltetett egy pár növényt fátyolfólia alatt, így most kiváló minőségű újhagymánk és mángoldunk van amit a napokban már fel kell szedni. Bement egy szomszédos falu közértjébe és megkérdezte a tulajdonost, hogy nincs-e kedve átvenni valamennyi hagymát (a vevői nekünk is panaszkodnak, hogy sosincs rendes zöldsége, főleg hagymája..), a válasz az volt, hogy ő fél az ellenőrzésektől és számla nélkül nem vesz semmit. Lívia mondta, hogy mindig ad számlát ez nem gond. Válasz:

- Asszonyom, nem érti, hogy nem akarok magától venni semmit? Különben is mindig egy zöldségkereskedőtől vásárolok a nagybanin, ha őt cserben hagyom akkor majd maga hoz nekem télen banánt?

2014 Magyarország, vidéki kis falu.

Miért is csodálkozunk, hogy nem nagyon akar senki termelni semmit? Félreértés ne essék, ez a sztori nem Henyén történt és azon kívül, hogy elszomorítónak tartom az esetet nincs más hatása ránk, legfeljebb abban a faluban élőkre jelent ez az elszalasztott lehetőség terhet. Nekik kéne összefogni és rábírni a helyi boltost, hogy a helyben termelt zöldség legyen a bolt polcain amit akár mi, akár más helyi termel meg...

A sztorinak van még folytatása, de nem akarom jobban cizellálni, úgyhogy mondjuk azt, hogy ez történt itt valahol, de történhetett volna bárhol hazánkban.

 photo-15.JPG

 

photo-16.JPG

 

photo-17.JPG

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr906015087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőműves Kelemen 2014.04.15. 13:25:14

Nem tudnátok ti megszervezni a szomszéd falu lakóit, hogy közvetlenül tőletek vásároljanak? Ha már egyszer panaszkodnak...

Valahogy úgy, hogy heti egyszer átvinnétek egy adag zöldséget kiporciózva, ők meg szétosztanák egymás között. Egy próbát szerintem megérne.
süti beállítások módosítása