Katasztrófák közepén ülve

2013. június 17. 13:52 - fekete-barany.blog.hu

Két hónapja még hóban gázoltunk. Utána következett 4 hét esőzés. Néha kisütött a nap, a talaj felső rétege hirtelen megszáradt, felcserepesedett. Az elvetett növények egy része a víz miatt pusztult el, másik része ki sem került a földbe, mivel a vetési terület művelhetetlenné vált. Az ültetett területekre sorközt művelni csak mostanában lehet kimenni, de a gaz már fél ember nagyságú, sorban romlanak el a gépeink a terheléstől. Sok mindent pótoltunk, új palántázással, új vetéssel, de nyugodtan kimondhatjuk, hogy az idei évből már most elegünk van de nagyon.

Másoknak sem könnyű, bio zöldségesekkel beszélgettem - többel is- nekik is ugyanilyen gondjaik vannak. A korai termésű növények még kanyarban sincsenek, nincs igazi újkrumpli vagy tavaszi cékla, ezáltal lényegében a szezon legjövedelmezőbb időszaka úgy múlik el, hogy nincs mit eladni. Olyan gyümölcstermelővel is beszéltünk aki zokogva mondta a telefonba, hogy a teljes termése tönkrement a sok csapadéktól.

Küzdünk rendesen, egyben én még napi 12 órát Füreden is vagyok a piaccal.

Persze most visszaemlékezve tavaly is nagyon nehéz volt a nyár eleje. Akkor a hirtelen jött késői fagy vitt el mindent és júniusban kellett újrapalántázni. Ilyen az élet.

Ami valószínüleg megfelelő minőségben megterem:

- Saláták csodálatosak voltak, de már le is mentek (illetve magba fordultak)

- Van kb. 4 ha burgonyánk, sok fajta, hamarosan lesz újburgonya is

- Fél hektár hagyma és harmad hektár tavaszi fokhagyma

- Már terem a zsenge borsó, a mángold, a sóska és a bokros spenót

- Paradicsom-paprika kb. 3.000 tő van, nem tudom mennyi marad meg belőle

- Egyéb zöldségek és fűszernővények- kb. 2.000 nm területen mégcsak bontogatják szárnyaikat

Azért vagyunk nagyon fáradtak, mert két-három hónap munkáját kell most pár hét alatt elvégezni. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a még most életképes növények is szomorú sorsra jutnak.

Mondjak jó hírt is? Június 26.-án jelenik meg a Magyar Konyha magazin és úgy tűnik, lesz benne egy hosszú cikk  rólunk.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr495365588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása