A történelmet mesélő sajt

2012. november 06. 07:20 - fekete-barany.blog.hu

sajt10_1352181854.jpg_800x598

Ezt a sajtot 10 évig (!!!!) érlelték természetes körülmények között. A történet érdekes de egyben szomorú része, hogy a készítő időközben meghalt, így csak az ő fia tudta bemutatni ezt a különlegességet. A kostoló alkalmával a következő kérdést tette fel: "Ez a sajt tíz éve készült. Fel tudják idézni, hogy hol voltak és hogyan éltek akkor?"

Abban a pillanatban néma csönd lett a teremben és mindenki elgondolkodott egy kicsit. Tíz év, már nem is emlékszem mi volt akkor és felidézni is nehéz, hogy mennyi minden történt azóta. Született még két gyermekem, elköltöztünk vagy háromszor, szakmai sikerek és bukások, barátságok elmúlása és új baratságok kezdete.....felhőtlen örömteli időszakok és sötét felhőben töltött hónapok.

Miért fontos ez most? Azért mert el kellett utaznunk 1000 km távolságra, hogy megtapasztalhassuk milyen mértékben vagyunk lemaradva. Lehetne itt a nemzetek közötti gasztronómia színvonaláról beszélni amit ma helytelenül a Michlein csillagok számával jelölnek. A színvonal nem itt kezdődik és nem is itt ér véget. A színvonal ott kezdődik, hogy kell lennie sok ezer kézműves kistermelőnek aki különleges minőségű terményeket, termékeket állít elő. Kiváló zöldségeket, mesélő sajtokat, gondolkodtató borokat. Aztán kell lennie több ezer kisebb-nagyobb étteremnek szerte az országban ahova az ember betér és tisztes alapanyagból készített tisztes ételt kap. Miért van az, hogy Olaszország legkisebb falujában lévő legutolsó sarki kocsmában az ott lévő mamma olyan kaját rittyent össze percek alatt, hogy kettéáll a fülünk? Miért ragadtunk bele a rántott sajt-rántott akármi mocsarába? 

És végül miért van az, hogy tisztességes alapanyagot (hús, hal, zöldség, stb.) szerezni hazánkban külön kihívás? Régen azt súlykolták belénk, hogy mezőgazdasági ország vagyunk és messze földön híres minden amihez csak nyúlunk. A mai helyzet az, hogy szinte lehetetlen küldetés normális alapanyaghoz jutni. Külön szomorú az, hogy a kézműves piacokon is 10-ből 7 zöldséges nem termelő, hanem kereskedő---szerintetek honnan veszik az árut?

Tenni kéne valamit nemde?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr354893025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása