Nyílt levél Balatonhenye Önkormányzata részére

2012. október 09. 11:56 - fekete-barany.blog.hu

Balatonhenye Önkormányzata 

Szalai István polgármester úr részére

2012.10.09.

Tisztelt Polgármester úr, Tisztelt Önkormányzati Képviselők!

Az elmúlt napokban meglepő és kellemetlen események elszenvedőinek éreztük magunkat. A kellemetlenségek egy ellenünk szóló aláírásgyűjtéssel kezdődtek, majd a tegnapi napon az Ön személyes közvetítésével átadott üzenettel értek véget. A tegnapi nap tehát meghallgattam Önt és a következőkben foglalnám össze válaszaimat:

1- Nem értem, hogy egy 100 lakosú kis faluban ha valakinek gondja van velünk, akkor miért nem hozzánk fordul. Az ajtónk nyitva áll, miként a múltban is, úgy a jövőben is szívesen fogadunk mindenkit és nyitott szívvel, a megfelelő együttélés és a jó szomszédi viszony ápolása érdekében kompromisszum készen várunk bárkit akinek problémája van tevékenységünkkel. Azt gondolom, hogy az elmúlt évben bizonyítani tudtuk, hogy a falu közösségének részei vagyunk, segítettük az önkormányzatot és a falu lakosainak azon részét is aki hozzánk fordult kéréssel (ugye nem kell sorolnom mit tettünk...).

Az ajtónk tehát nyitva áll, ha valakinek gondot okozunk keressen meg bennünket nyugodtan, beszéljük és oldjuk meg problémáinkat!

2- Tegnapi napon elsétáltam és felkerestem a beadványt megfogalmazó urat aki volt szíves leülni velem és átbeszélni a helyzetet. Az ő megnyugtatására a következő nyilatkozatokat tettem amit most megerősítek írásban:

a/ Bár az állataink ittléte megfelel minden jogszabályi követelménynek, sőt a faluban lévő haszonállatok körülményeihez és jogszabályi - tartási megfelelőségéhez képest szinte egyedüliként állná meg a helyét a településen, mégis önkorlátozást gyakorolok, amely során a házunk mögött lévő (155, 154 hrsz) állomány létszámát úgy alakítjuk, hogy:

  • Az állomány létszáma a jelenlegi tíz anyaállat, azok növendékei közül 20 db, valamint két kan létszámot nem fogja túllépni. Ez összesen 32 db kifejlett mangalica több mint 1 hektár területen.
  • Ezen korlátozás alól kivételt jelentenek a le nem választott, 6-8 hetesnél kisebb malacok, amelyek a leválasztás után kerülnek el a területről. 
  • A szárnyas állomány továbbra is önkorlátozás nélkül marad a területen.

b/ Várjuk a szabályozási terv elkészültét, amely lehetőséget nyújt a belterületi ingatlanjaikon lévő építkezésre. Mint az Önök előtt ismert a belterületi ingatlanokon manufakturális élelmiszeripari és turisztikai célú ingatlanokat kívánunk létesíteni. Ez azt is jelenti, hogy a területekről amint a beépítési lehetőség megnyílik (szabályozási terv+megfelelő jogerős építési engedélyek) az állatokat elköltöztetjük, csak a szárnyas állomány és néhány nagyobb testű állat marad meg, ez utóbbi bemutató- állatsimogató céllal.

3- Az ellenünk való szervezkedéssel együtt minden alapot nélkülöző pletykák is szárnyra kaptak, és miként ez egy kis közösségben lenni szokott, sokan ezeket kész tényként fogadták el. Határozottan visszautasítom ezen híreszteléseket és amennyiben szükséges minden jogi és erkölcsi elégtétel érdekében fel fogok lépni a híresztelők ellen:

a/ Az állattartás során engedéllyel és rendelkező, regisztrált állattartó telepünk van amely rendszeres hatósági ellenőrzés alatt áll. Az állattartó telep körülményei a legszigorúbb EU előírásokat is betartják, ezzel egyedüliként vagyunk így a faluban. Tehát nem igaz a híresztelés, hogy nincs engedélyünk.

b/ Nem igaz az a híresztelés (amelyet Ön Polgármester úr már kész tényként közölt velem), hogy csődbe vitt vállalkozásaink vannak. Az interneten lévő nyilvános cégadatbázisokban bárki ellenőrizheti, hogy lassan 15 éve vannak saját vállalkozásaink amelyek soha sem csőd sem felszámolás alatt nem álltak, sőt ilyen eljárás nem is indult soha ellenük (még megszüntetett vagy végelszámolt cégünk sincs). 

Tisztelt Polgármester úr!

Bár sem az indok sem a mód nem tetszik, mégis elfogadom mások kifogásait és egyoldalúan vállalt önkorlátozással megpróbálom megoldani a szituációt. 

Reméljük jelen levelünkkel a probléma megoldásra került és azt is reméljük, hogy legközelebb, hasonló esetben nem jutunk ilyen helyzetbe.

Szándékaink továbbra is változatlanok, ökológiai gazdaságot szeretnénk létrehozni turisztikai szálláshelyekkel, munkahelyeket szeretnénk teremteni, adóbevételt fizetni az önkormányzat számára (amire a dolgok jelen állása szerint nagy szükség lesz).

Az elmúlt egy évben megtettük az igen fontos első lépéseket és sikerrel indítottuk el a manufaktúra gazdaság alapjait. A jövő év elején egy állat és növénynevelési integrációt hirdetünk meg amelyhez reméljük sokan fognak csatlakozni a település lakói közül. A saját boldogulásunkért dolgozunk, de ezzel együtt próbálunk a faluval is jót tenni, bevételt vagy munkalehetőséget teremteni mások számára is, gazdagítani a falut és elérni azt, hogy a település képes legyen a “saját lábán” is megélni, emellett a fiatalok ne költözzenek el, a munkaképesek ne csak a nyári szezonban találjanak munkahelyet. Fiatalok és vállalkozó szelleműek vagyunk, abban hiszünk, hogy a mi segítségünkkel és energiánkkal másoknak, az egész településnek is jobb lehet. Persze ehhez nekünk is partnerekre kell találnunk. A jelen gazdasági helyzetben szinte nincs olyan település amely nem örülne annak ha egy fiatal vállalkozó család betelepül és beruházásokat indít, munkahelyet akar teremteni, adót akar fizetni. Reméljük ez alól Balatonhenye sem kivétel.

Arra kérem Önt és a tisztelt Önkormányzatot, hogy legyenek szívesek arra bíztatni a lakosokat, hogy a feljelentések, aláírás gyűjtések megkezdése előtt először legalább egy alkalommal legyenek szívesek jelezni felénk ha bármivel gondot okozunk. Biztosítani szeretnék mindenkit, hogy minden esetben partnerek vagyunk a párbeszédben, jó szomszédi viszonyban szeretnénk élni és a falu közösségének, a közösségért is dolgozó,  alkotó részeivé kívánunk válni.

Jelen levelem nyílt levél, arra kérem Önt, hogy legyen szíves ekként kezelni.

Járosi Tamás

Fekete-Bárány Manufaktúra Kft.

8275 Balatonhenye, Kossuth u. 10.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr214828362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takito 2012.10.09. 12:34:54

Nem rég találtam a blogra, rögtön el is olvastam az összes posztot. Felháborít, amit egyesek művelnek. Egyes embereknek túl sok szabadidejük van, és bár soha semmi hasznosat nem tettek, azt hiszik övék a világ. Már az önkorlátozás is nevetséges, remélem további kompromisszumokra nem kényszerültök. Ha mégis, akkor én megfontolnám a továbblépést, rengeteg település van a környéken, ahol tárt karokkal várnának titeket.

_Alex_ 2013.12.06. 21:15:10

Tipikus és a világon egyedülálló: "dögöljön meg a szomszéd tehene is!"- mentalitás. Gusztustalan, aljas és szemét dolog, aljadék népség.

Kívánunk Nektek kitartást Ostobafalván! Talán eljön az az idő, amikor a segítségre köszönet lesz a válasz, és nem pedig köpködés - mint itt is.

Én is átéltem már hasonlót, így tudom, mit éreztek. De ne adjátok fel!
süti beállítások módosítása