Aki nem ismerné fel, a felső kép az egyébként itthon állítólag őshonos mángoldot tartalmazza. Ha így sem ismerős, akkor ez a blitva, amit Horvátországban krumplival szolgálnak fel bármikor, amikor halat kérünk. Az alsó pedig egyszerű rózsa burgonya, azaz újkrumpliként felszedve.
És egy kis ráadás, minden vendégünk és a helyi éttermek kedvence: Junior cékla!!!
Mit lehet ezzel kezdeni?
Rém egyszerű: A levele és a a szára is ehető, akár salátaként is. A cékla gyökér pedig készülhet simán alacsony lángon főzve, ez esetben a rövid kíméletes főzés után meg kell hámozni és magában köretként adni. Másik elkészítési mód: vékonyan nyersen meghámozni, felkockázni és tepsiben megsütni (szokták egészben, fóliában is), a sütés után melegen egy kis lágy balzsamecettel, vagy balzsam krémmel meglocsolni---- Isteni csemege!!!
Mivel rajongunk az újkrumpliért, ezért számos módját találtuk annak, hogyan lehet egytálételként elkészíteni. Az egyik mód az, hogy a friss újkrumplit nyersen felkockázzuk, a szintén felkockázott junior céklával együtt tepsibe helyezzük, locsolunk alá egy kis mangalica zsírt és kisütjük 200 C hőmérsékleten. Hús nélküli egyszerű nyári egytálétel.