A tavasz sztárja (kellene, hogy legyen) a TURBOLYA!!

2014. március 18. 08:08 - fekete-barany.blog.hu

Tavasszal mindenki megőrül a medvehagymáért, persze nem ok nélkül, de ilyenkor (nagy disznózások és hús zabálások után) ki van éhezve a szervezetünk a zöldre, így örülnünk kell mindennek amit a természet ad és ez ne csak a medvehagyma legyen. 

És a természet bőkezű, csak a lepusztított, az ipari élelmiszerekre és az uniformalizálásra, túltartósításra berendezkedett világunkban elfelejtünk lehajolni azért ami a lábunknál hever.

Mert ott hever bizony sok kincs. Személyes kedvencem a turbolya, ami hihetetlenül egzotikus zöldség (és egyben fűszer növény), általában vadon nagy mennyiségben megtalálható, a tavasz frissességét és ánizsosságával egy nagy adag mediterrán különlegességet hordoz magában.

Szóval emberek!! Ki a zöldbe, tessék turbolyát gyűjteni és végre igazi, egészséges, természetes zöldet fogyasztani, az áruházakban kapható szuper tartós zöldségnek látszó tárgyak helyett!! 

Mindemellett fontos megemlíteni, hogy a medvehagymához hasonlóan ennek is megvan a gonosz párja (medvehagyma-harangvirág), ez pedig a bürök. Gyakorlatilag ugyanúgy néz ki a levele, viszont súlyosan mérgező. Történelmi nevezetessége Szókratész ókori bölcselő kivégzéséhez kapcsolódik, akit olyképpen ítéltek halálra, hogy bürökfőzettel telt méregpoharat kellett kiinnia. Ismerve a bürökhalált megelőző kínok leírását, a filozófusnak nem lehetett könnyű vég­tusája. Nagyon fontos erre odafigyelni, mivel a bürök igen agresszív gyomnövény és nagyon sok helyen, nagy mennyiségben fordul elő, levelei csaknem megegyeznek a turbolyával, és nagyon hasonlítanak a petrezselyemre.

Mit kell tenni tehát? (Vegyetek egy növényhatározót...), de alapvető különbség, hogy a büröknek rossz, vagy semleges illata van (meg kell dörzsölni és a szakirodalom szerint döglött egérszaga van), a turbolya ellenben igen jó illatú, ánizsos.

A turbolyának a levelét fogyasztjuk, célszerű virágzás előtt leszedni és frissen felhasználni, salátafélének, vagy fűszerezésre. Mi fűszerként úgy használjuk, hogy nem nagyon hőkezeljük, tehát a forró ételbe a tálalás előtt közvetlenül (nagyobb darabokra vágva) belekeverjük. Ha tippeket kellene adnom, akkor levesekbe érdekes ízt visz, de készítünk belőle tészta szószokat vagy adjuk rizottóhoz is (turbolyás omlett?).

Akaratlanul termesztjük is mivel nő a kertünkben magától, illetve szedjük az erdőben és ilyen finomságokat készítünk belőle:

Vargányás pirítós turbolyával, újhagymával

turb2.jpg

Friss mángold saláta turbolyával.

 turb3.jpg

 

 Így néz ki a turbolya:

turb.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr735867156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K. Judit 2014.03.18. 18:27:28

A mi kertünk is tele van turbolyával, tojásrántottára szórtam a minap, de férjem csak úgy jártában-keltében tép belőle 1-2 marékkal és úgy natúran befalja.(ahogy ő mondja legeli)

Livus 2014.03.19. 15:54:03

A medvehagyma gonosz párja a gyöngyvirág (nem a harangvirág).

fekete-barany.blog.hu 2014.04.01. 06:36:50

Nem tudom, hogy a harangvirágot honnan szedtem, de most már fenthagyom mementóként. Ott a apont mindenkinél aki észrevette!!