Prekoncepciók leküzdése azaz kiegészítés a mai poszthoz

2016. május 01. 13:03 - fekete-barany.blog.hu

Sokan olvassák a blogot, így sokszor találkozunk prekoncepciókkal és összeesküvés elméletekkel is. A legutolsó poszthoz érkezett üzenetek kapcsán elgodolkodtam és a következőkre jutottam:

  1. Haragszunk-e a kritikusokra?

Egyáltalán nem, sőt azt gondoljuk, hogy mind az egyének (séfek, menedzserek, szakácsok, stb.) mind a gasztronómiai kultúra fejlődése elengedhetetlen a jó szakmai kritika nélkül, erre vannak a kritikusok, újságírók, bloggerek (sajnos a tripadvisor és facebook kritikái bár kétségkívül őszinték, de nem mindig szakmaiak). Ebben a világban sok fontos szereplővel van kiváló kapcsolatunk, némelyekkel szakmai alapon, de sokakkal ennél többröl is van szó. A GM és a mögötte álló emberek munkáját végtelenül tiszteljük, talán ők sem vetnek meg bennünket nagyon- a bűvös szakács oldalon a fekete-bárány blog hosszú évek óta az ajánlott blogok között van. Sokszor kérünk tanácsot vagy receptúrát és sokan fordulnak hozzánk is segítség kérés ügyében.

2. Akkor miért nem akarunk?

  • Szerintem kétségkívül van gasztro forradalom, de ennek a globalizációból (és szakmai migrációból) adódó két hatása ért el csak ide: Technológiai és technikai (know-how- receptúrák, stb.), sajnos a harmadik láb, az alapanyag kultúra még nem létezik, ebben persze mi termelők is biztosan hibásak vagyunk… Namármost egy étterem, amelynek semmi mása sincsen mint kiváló alapanyagokból készülő tisztességes ételei (nincs panoráma, kényelmes székek, drága és elegáns berendezés…) egyszerűen nem értelmezhető a kritikai trendek szempontjából.
  • Ha meg nem értelmezhető akkor miért erölködünk, miért stresszeljük magunkat? Jacek szerint egy kiváló büfé vagyunk, rendben, akkor ezt kell vállalni és nem ott keresni a helyünket ahol a jelek szerint nincs keresnivalónk.
  • Az élet nem áll meg, a dolgok fognak továbbra is a megfelelő irányba haladni. Előbb-utóbb lesz a lokalitásnak is jelentősége és az ízléssel megáldott vendégek sem a lazacot és az ördöghalat fogják keresni egy jó étterem étlapján, talán változnak a trendek és ezzel együtt a kritikai megítélés is, és mi is változunk, nem is olyan nagyon messze lesz panoráma, kényelmes székek és szép berendezés…..

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr108677250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalamajka49 2016.05.01. 16:00:05

De ezt nem értem, hogy hogy akartok kimaradni? Nem engeditek közölni a kalauz értékelését a következő kiadásban? Vagy hogy?
süti beállítások módosítása