A kistermelői lófasz dicsérete

2015. június 02. 08:28 - fekete-barany.blog.hu

(bocs a provokatív címért, egy kissé ideges vagyok a témától)

Ma már minden kistermelői vagy kézműves. Minden.

 

222.jpg

 

 

 

Olyan ez mint a mangalica helyzet, feleségem szerint amennyi mangalica szüzet árulnak az éttermek, legalább 10 millió mangalicának kellene lennie Magyarországon (ráadásul az igazi mangalica szűz igen kicsi, max. 80 deka, de néha ennél is kisebb). 

 

Nos annyi kézműves és kistermelői termék van magyarországon, hogy legalább 100 millió kistermelőnek kell lennie valahol. Hát a lónak a nemes szervéből is több van mint valódi termelőből….

 

A mai kor paradoxona: A kistermelői áru (főleg igaz ez bio-ra) beszerzése szinte lehetetlen, miközben a termelők éheznek.

 

Egyiket az egyik oldal mondja, másikat a másik.

 

(A paradoxon állítások egy olyan halmaza, amelyek ellentmondásra vezetnek, vagy a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le belőlük.)

 

Mi a kistermelő?

 

A kistermelő egy jogi kategória, azt biztosítja, hogy szerény, mondhatni otthoni körülmények között is lehessen előállítani kismennyéségű feldolgozott élelmiszert, de kizárólag saját termésű alapanyagból!!!!. Csak, hogy érzékeltessem, zöldség-gyümölcs készítményt (pl. lekvár) kistermelőként főzhetsz otthon, ha a Nébih helyszíni ellenőrzésen megállapítja, hogy a konyhád erre alkalmas. Ha nem az, vagy nagyobb tétellel dolgozol, akkor kell építened egy külön üzemet, külön személyzeti bejárattal, gazdasági bejárattal, személyzeti öltözővel, mellékhelyiségekkel, belül tiszta árú útvonallal, külön láda mosóval, stb. ez alaphangon 50-60 millió forint. Ugyanez a húsüzem esetbében egy kicsit több, itt 100 millió alatt nincs üzem. Szóval a kistermelő státusz egy könnyítés, azért van, hogy a parasztember is képes legyen kolbászt, lekvárt készíteni és eladni, lottóötös elköltése nélkül is.

 

Mi az őstermelő?

 

Az őstermelő (aki lehet egyszerre kistermelő is) egy adózási kategória, lényegében adómentesen (illetve nagyon kicsi adóval) lehet terméket előállítani és eladni közvetlenül a vásárlóknak.

 

Ezek az intézmények nagyszerű lehetőségeket jelentenek a TERMELŐKNEK és a NEMTERMELŐKNEK egyaránt. A mostani poszt erről szól, a NEMTERMELŐK-ről akik valahogyan mégis terméket állítanak elő (?) és a piac, a társadalom hozzáállásáról akik meg szó nélkül megveszik, elfogyasztják a NEMTERMELŐK termékeit.

 

 

1. rész - Kistermelői lófasz a gasztronómiában

 

A környékünkön például minden étterem kistermelők-őstermelők alapanyagaiból dolgozik. Februárban lecsó készül, májusban paradicsomsaláta és padlizsánkrém (a paradicsom július közepén érik, a padlizsán augusztusban). 

 

Egy hónapja lehetett, hogy felhívtam az egyik éttermet, hogy megkérjem arra, ha már egy éve nem vesz semmit, legalább vegye le a honlapjáról azt, hogy a Fekete-Bárány Manufaktúrától szerzi be a zöldséget. Nagy sértődés lett belőle annak ellenére, hogy már évtizedekkel azelőtt jó ismerősök voltunk mielőtt bármeliykünk ide költözött volna. Hosszú telefonbeszélgetéseink során elbeszéltünk egymás mellett, ők azt gondolták, hogy ingyen reklámoztak minket a honlapjukon, mi meg nem ezt gondoltuk. Előrebocsájtom, hogy hosszú ismeretségünk alapján igen jó és becsületes és szerethető embereknek tartom őket ezért nem akartam összeveszni a témát is elfelejetettem máig (ugyanis ma találkoztam egy új lófasszal, a kistermelői büfével). Azt hiszem, hogy amikor a barátaid is azt gondolják, hogy nem visszaélés a neveddel reklámozni magukat (hiszen mindenki a helyi termelőktől vásárol nemde?), akkor igen nagy baj van a világban.

 

Most pedig kistermelői büfé nyílt a környéken. Ez nem vicc kistermelői büfé. Gondolom azt jelenti, hogy megtermeli, megfőzi és eladja. Vagy nem? Hát nem. Nem termel semmit és egy-két dolgot kivéve nem is kistermelőtől vásárol. Azért szomorú ez, mert egyébként egy jó büfét csináltak jó helyen, remélem sikerük lesz, de MIÉRT KELL AZT HAZUDNI AMI NINCS? Miért nem lehet azt reklámozni ami van?

 

 Nos, a posztban érintettek is fogják ezt olvasni. Gondolom mérgesek lesznek, megint  ez a Tamás, megint konfrontáció.

 

Elmondom miért nem értjük egymást.

 

  • Amikor ti még a másik oldalatokra fordultok reggel 5-kor, akkor mi már tetőtől-talpig sárosan etetjük a disznókat és a tyúkokat, azért mert ez a kistermelői élet.

 

  • Amikor télen, hó, fagy, sár, havaseső és egyéb kellemes körülmények vannak, ti akkor ki se jöttök a házból, ellenben mi akkor is kint vagyunk és akkor is küzdünk mert ez a kistermelői élet.

 

  • Most, nyáron már reggel 4-kor kint kell lenni a fóliában, mert 11-kor már 60 C hőmérséklet van a sátor alatt. Még alig indult el a nyár, én már 8 kilót fogytam, Líviának előjönnek a hőségben az eddig nem tapasztalt visszér problémái és annak ellenére, hogy már egy trombózist átélt és majdnem belehalt csinálja, mert ez a kistermelői élet.

 

  • Azért, hogy legyen termék, szinte mindig alkalmazkodunk, az időjáráshoz, a vevőkhöz, a vágóhídhoz, a hatóságokhoz, ezért a gyerekeinkre szinte semmi idő nem jut, de még csináljuk, mert abban reménykedünk, hogy később jobb lesz - és ez a kistermelői élet.

 

  • A szezon nálunk is rövid, zöldséget megtermelni és eladni még fóliázás mellett is csak pár hónapig lehet. A szezon elindítása (vetőmag, stb.) több millió forint, a munkahét 7 napos, naponta 12-14 órát vagyunk kint a földön vagy bent az üzemben és csináljuk mert ez a kistermelői élet.

 

  • Magyarországon van kb. nem több mint 10.000 ember aki vásárol bio zöldséget vagy valódi mangalica termékeket. Ebből a kevés merítésből kellene megélni 160 km távolságra a fővárostól. Mint sokan mások, mi sem élünk meg abból amit csinálunk, apasztjuk a családi vagyont, elvállalunk mellékállásban projekteket, stb. De csináljuk, mert ez a kistermelői élet.

 

  • Évente legalább 2 évet öregszünk, gyakran előjönnek egészségügyi problémák is a leterheléstől, de csináljuk mert…

 

Szóval mi vagyunk az igazi kistermelők, mi vagyunk akik hisznek a jó ügyben és ezért az életüket felteszik erre akár sajnos a családi életük rovására is.

 

Ezért van a konfliktus, ezért nem hagyom szó nélkül, hogy mindenki (igen, akaratotok ellenére ti is) visszaéljetek a nevünkkel vagy mások nevével, azt mondjátok támogatjátok a termelőket miközben nem. És ne legyünk álságosak, nem minket reklámoztok, hanem magatokat. Ha összeszedném a környéken lévő 10 olyan éttermet aki felirta a zászlóra, hogy a helyi alapanyagokból dolgozik, és ez igaz is lenne, ebből vígan megélnénk sokan, nagyon sokan (persze akkor sem lenne paradicsom májusban, de lenne más ami tükrözi a szezont). Sok kompromisszummal járna mindkét oldalon, de nem csapnánk be a fogyasztót. 

 

Ezzel szemben ami történik az a munkánk lesajnálása, tiszteletlenség. Miközben becsapjátok a fogyasztót, közben becsaptok minket és másokat is, ellehetetlenítitek a termelőket.

Ismerek sok termelőt, de egyet sem aki jól él. Azért, mert a helyi termelőtől vesszük az árut a valóságban azt jelenti: “Az Aldiból és a Z+D-ből vesszük az árut, néha marketing célból kis mértékben helyi termelőtől” és én ehhez annyit tennék: “…mivel a valós helyi termelők kiszorulnak a piacról ezért igazából mi tesszük tönkre őket”.

 

Itt a válasz a paradoxonra.

 

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr887511104

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fekete Bárány Manufaktúra: A kistermelői lófasz dicsérete 2015.06.02. 17:00:01

Nos annyi kézműves és kistermelői termék van Magyarországon, hogy legalább 100 millió kistermelőnek kell lennie valahol. Hát a lónak a nemes szervéből is több van mint valódi termelőből….

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jozeph Pelikahn 2015.06.02. 09:19:54

Csak marketingre kelletek. A Lidl gyorsfagyasztott olcsóbb és egész évben kapható.

A magyarokban nulla közelébe csökkent a büszkeség és a becsület. Halott nép vagyunk, már csak a nyelv tart össze minket.

iier 2015.06.02. 13:36:49

A saját blogomban hasonlót írtam, így csatlakozom: gazdablog.hu/blog/ostermelok

Ha más lenne a címe szívesen megosztanám. A tartalmával teljesen egyetértek.

2015.06.02. 14:00:19

Szükség lenne nagyon egy erős civil szervezetre, ami levenné a vállatokról a fogyasztók tájékoztatásának meg a szélhámosok leleplezésének a feladatát. Ebben a bejegyzésben is írtál egy csomó érdekes infót, de igazából nem neked kellene ezeket megírni, mert időd sincs rá, meg az egzisztenciádra is veszélyes lehet.

Annak a tízezer embernek, akinek fontos a bio, kellene csinálnia egy termelői érdekeket védő egyesületet, már csak a saját jól felfogott érdekében is - csak hát Magyarországon ez a civil aktívkodás nem szokás.

OftF 2015.06.02. 15:11:05

Na ha azt mondja, hogy onnan veszi, és nem is onnan veszi, az egyrészt erkölcstelen, és talán még törvénybe is ütközik.

Pepe135 2015.06.02. 18:40:47

Menj egy multihoz, három műszakban! Amikor TE alszol, más akkor dolgozik, van, hogy a kövtkező héten négykor kel. A napi 8 óra 110%-ra kihajtva. Egy év alatt öt évet őregszel, de nem lehetszu beteg, mert akkor nem kellesz! És ez egész évben így megy, nem csak pár hónapon keresztül!

Sofia 2015.06.02. 21:35:08

Jó az írás és a cím is.
Mi, vásárlók, a sötétben tapogatózunk. Minden és mindenki gyanús, nem tudjuk, a néni tényleg őstermelő a piacon, vagy csak a nagybanin vett áru mögé beültették. Meg azt sem, honnan van az étel az étteremben.
De vásárlói szemszögből nem vagyok negatív, mert szerintem egyre nagyobb a társadalmi tudatosság, hogy tudni akarjuk, mit eszünk és ez a nyomás előbb-utóbb meg fog mutatkozni a kínálaton is.
Több olyan hiteles ember kéne, mint Ti.
Nagyon-nagyon sokan drukkolnak Nektek. Ölel: Pilhál-húg

protézisesh 2015.06.02. 22:21:41

@Pepe135: a multi (bármelyik multi) sétagalopp a mezőgazdasághoz képest. A fóliában, a disznóólban, meg a fejőállásban nincs munka törvénykönyve, nincs vasárnapi zárva tartás, sem rögzített munkaidő, sem 6+2 műszakrend, se műszakpótlék.

Lehet, higy te éppen éjjel dolgozol (22-06), de utána 16 órád van magadra, illetve 5 (vagy 6) nap munka után két olyan jön, amikor semmit nem kell csinálnod.

Tehenet fejni, tyúkot eteni meg minden nap kell. Naponta 2szer. És ha éjjel 2kormelkezd elleni a tehén, akkor baszhatod, senki nem mondja, hogy mi el éjjel dolgoztál, nappal pihenhetsz...

Parasztnak lenni csak a filmekben vicces meg romantikus. :(

49agymenet 2015.06.02. 23:08:56

Jó magyar átverősdi, a sor elején a kistermelő, akinek a nevével élnek vissza, közepén a vendéglős és a 200m2-en gazdálkodó őstermelő, akinek a piaci standja is megvan 200m2, a végén a vevő (tudjuk: a hülye!), aki megeszi a műdisznót, műcsirkét, mangalica és kukoricás csirke áron, ezzel fizeti a parádét. Magyar popóba magyar pejparipa pimpilit!

csakférfi 2015.06.03. 00:26:45

Lássuk csak egy kicsit közelebbről ez a lófaszt.Mivel az éremnek mindig kétoldala van.Nem becsmérelni akarok senkit csak "árnyaltabbá tenni" a képet.Mármint amikor a lófaszt nézem.Tehát
-a magyar nem tud szövetségre lépni a másik termelővel (tészek megalakulása nem vezetett sikerre)Ugyanis ezek lettek volna hivatottak a multival szembe képviselni a sok kishal érdekét.Nem menjünk bele miért nézi egyik termelő a másikat ellenségének.Meg a tész vezetők lenyúlásait is hagyjuk.Ráadásul a multi olyan feltétel rendszert szab (egy milliárdos árualap) ahol a lófasz árnyékában sem lehet vele alkudni.egyszerüen nem tárgyal egy -két termelővel.Kiröhögi.Teszi ezt azért mert neki az érdeke hogy olcsón vegyen drágán adjon el.A termelő meg mivel a pénz rögtön kell kénytelen azonnali kézpénzt kérni a kiadásai fedezetére,mivel a bank tuti elküldi a sunyiba ha ....meg se próbálja.Oszd meg és uralkodj.Ráadásul a "nagybani kereskedők" néhánya már rendelkezik külföldi (értsd saját fólia tábor északafrikában vagy a tököm tudja hol)primőr árualappal.Mivel ott "egy tál lencséért" eldolgoznak a munkások---meg sokat süt a nap.A magyar termelő meg közben ....nos megéri venni és eladi mint termelni és eladni.ugyanis a termelés macerás (szedni osztályozni szállítani várni hogy elkeljen.Sokszor húztam így le 24 órát alvás nélkül.Nem irigylem a termelőt 10 évig nyögtem a rabigát.Mégis örültem.Sőt büszke voltam.No meg egy kicsit irigy a nagyobb termelőkre.Akik néha egy egy fűtött primőr szedésért többet kaszáltak mint én egy évben.De hallottam két kereskedőt beszélgetni (véletlenül)--Most négyszáz rekesze a parinak,beteszem hűtőbe (vettem vagy 2000 rekesszel) --Két hét mulva lesz 1200 mert kifut a fóliás a szabadföldi meg még nem érik.Akkor uraim ki is a balek?Aki nem szövetkezik vagy aki a zavarosban halászik?A fogyasztó meg hűlledezik a piacon.A termelő meg sír,mert nincs hűtője például.kellene ezen gondolkodni néhány jóakaratú (nem irigy ,belátó,józan eszű)termelőnek ....

További magyar hang 2015.06.03. 01:20:54

A német/osztrák/holland paraszt mit termel a földjén? Áramot!

virtualdog 2015.06.03. 12:27:23

Én nagyon drukkolok minden valódi kistermelőnek, és ismerek környezetemből még sok ilyen budapestit, de a panaszkodással nem jutunk előrébb, és válaszokat nem ad senki! Lehet szidni Magyarországot ( @Jozeph Pelikahn ), lehet lustázni a magyarokat, lehet vitatkozni rajta, hogy mi nem szokás ( @Lazybones ), de itt is az van, mint a gasztronómiában: mindenki "a magyarokat" szidja, és közben nem mutat alternatívát.

Ez a "tessék szerveződni!", ez nagyon szigorú elvárás ám! A saját munkája, egyéb feladatai, családi élete mellé nyakába venni valakinek puszta elhivatottságból egy ilyen témát, hát elég "halálos" hobbi, de még ha egyet be is vállal, sokkal többet nem tud... Szerintem nem lelkes őrültek fogják megváltoztatni ezt a helyzetet. Sajnos igenis azoknak kell először lépniük, akik közvetlenül érintettek a témában, akik a saját termékeiknek olyan felületet keresnek, ahol azok értékesíthetőek!

Persze ebben az irányban fontos első lépés a tájékoztatás - ezért is köszönöm a fenti írást, illetve ezért is keresek én ilyen írásokat rendszeresen (bor, hús, zöldség-gyümölcs, kenyér stb témákban is).

Én például nagyon szeretem a bárányt, és nekiálltam felkutatni a bárányhús vásárlási lehetőségeket. Nem nagyon találtam mást a környékemen (a legmenőbb budai piacok nem jönnek szóba nálam helyileg, árilag sem), mint muszlim henteseket! Nem tudom, hol veszik a húst (állítólag itthon). Miközben arról hallok - de csak sokadkézből, és nem vagyok "elég közel a tűzhöz" -, hogy van olyan szerveződés, hogy végfelhasználók (pesti vásárlók) közvetlenül a forrástól (vidéki termelőktől) vásárolnak árut, méghozzá úgy, hogy havonta néhányszor egy furgon körülfuvarozza Budapestet és környékét, és idényterményeket ad nekik (kb fix mennyiséget, mondjuk 2-3 kilót vegyesen), mindezt valamilyen éves vagy havi díjon, nem tudom pontosan. Egyéb költségek csökkentésével könnyen látható, hogy miért érheti ez meg nagyon, még akkor is, ha nem 100%-ban előre számolható, hogy miből mennyi fog jönni.

Ilyen megoldások elterjedésének ugyan mi az akadálya?

A "kistermelői", "őstermelői", "kézműves" jelzőkkel visszaélő boltokat pedig lehet bojkottálni, illetve legalábbis hirdetni a csalfaságukat - ez nekünk segít.

virtualdog 2015.06.03. 14:44:45

Így utólag visszaolvasva: bocsánat, kicsit aggresszívre sikerült a megszólalásom, tudom, hogy nagyon is sokat tesztek, csak frusztrál, hogy én, mint elkényeztetett pesti, aki viszont kész lenne többet költeni minőségi ételekre, nem kap alternatívát, csupán azzal az elszomorító tanulsággal térhetek haza, hogy hogy a bionak mondott termék nem bio, nem lehet bízni a piacokban, az éttermekben, az árusokban, a vegyesboltokban, ha vegyszerektől mentes, jó ízű terményt/húst akarok fogyasztani, akkor termeljem meg magamnak... Tényleg nincs más megoldás? Sírni a nagyszüléink, dédszüléink idejének (megszépült...) romantikája után nem vezet sehova! (Az én dédapám is őstermelő volt - Pest határában -, és piacozott minden nap a Lehel téren...) Bizony a mai mennyiségek és tisztességes, valamint elvtelen versenytársak mellett más reális megoldást én nem látok, mint a "plecsni", a "certi" - csak legyen megbízható, és legyen a boltban! Itt valahogyan muszáj lesz a termelői oldalnak lépni - nálunk nincs elég infó arról, hogy ki megbízható és ki nem, meg hogy melyik bizonyítvány értékes és melyik bürokratikus - "nálunk" csak pénz van, meg vágy a minőségi termékekre...

És drukkolunk!

P.S.: Látogatni lehet nálatok? Fogok arra járni nyáron, nagyon szívesen koccintanék az egészségetekre egy ajándék üveg borral, váltanék pár szót - ha épp nem őrült munka megy...

2015.06.03. 15:10:07

@Borbíró Andris: Én külföldön élek, és több civil szervezetnél is körülnéztem idekint, kíváncsiságból, hogy itt miért működnek jobban ezek a dolgok. Ami legjobban meglepett, hogy egy jól összerakott szervezetben az egyes tagoknak megdöbbentően kevés munkájuk van - azért, mert sokan vannak, és jól meg van szervezve a dolog. Ezzel a "lelkes őrültek, mindenki majd szétreped a sok munkától" típusú civil szerveződéssel itt még nem találkoztam, ez csak odahaza van.

Otthon szerintem hiányzik a know-how, nem tudjuk, hogyan kell egy ilyen szerveződést jól összerakni. Nem látunk mintát a környezetünkben, amit másolhatnánk, és nem is tanítja ezt nekünk senki.

Itt Belfastban például van egy hölgy, aki abból él, hogy a vevők és a különböző bio termelők között közvetíti a rendeléseket. Elkezdte csinálni amatőr alapon, aztán annyi ügyfele lett, hogy most már főállásban nyomja. El lehet jutni erre a szintre is...

virtualdog 2015.06.03. 15:15:02

@Lazybones: Oké, hogy ez tovább drágítja az árat, de munka is van benne - én igénybe vennék ilyen közvetítőt szívesen, akár úgy is, hogy hív, amikor tud, "rendben, András, szombat 2-kor itt-meg-itt leszek a megbeszélt parkolóban, hoztam az 5 kiló igazi bio kézműves estébé paradicsomot meg a fél bárányt, gyere vedd át"...

Lazybones (törölt) 2015.06.03. 15:42:58

Szerintem sokan igénybe vennének hasonló szolgáltatást, de ha vagytok elegen vevők, még akár maga a termelő is kiszállítaná nektek. Elkezdeni nehéz az ilyen vásárlói közösségeket, összeszedni elegendő embert. Ha egyszer megvan a kritikus tömeg, akkor már vidáman működik a dolog, mert mindenkinek megéri.

Csak érdekessségképpen, mi innen vásárolunk:

www.helensbayorganicgardens.com/buyveg.htm

Feladod neten a rendelést, őstermelő kihozza házhoz.

matetu 2015.06.04. 16:17:42

Sajnos a cikk egy teljesen létező problémára világít rá, a szerző nagyon jól tette, hogy ezeket leírta. Reméljük az érintett vendéglátósok felismerik, hogy egyre valósabb igény a vendégeik részéről, hogy helyi kistermelőktől vásároljanak, és ezzel párhuzamosan tényleg elkezdik valóban ezt tenni, a lehető legnagyobb transzparenciával párosítva (én pl. szívesen mennék egy olyan étterembe, aminek a honlapján sokat tudok a olvasni a beszerzés forrását jelentő termelőről [milyen léptékben gazdálkodik, milyen módszerekkel]; vagy épp arról, hogy maga az étterem mennyi alapanyagot dolgoz fel egy adott időszak alatt, és azokat pontosan melyi termelőktől szerzi be [ezzel csökkentve a lehetőségét az Aldis "ügyeskedésnek".

Ha lennének ilyen elven működő éttermek, én be se tenném a lábam máshova.

@Borbíró Andris: @Lazybones:

Azért nem igaz, hogy ne lennének ilyen alternatívák idehaza, van ami nem is jár gyermekcipőben. Közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerekkel foglalkozik pl. a Szatyorbolt (mint talán legismertebb), vagy zérókarbon házhozszálítással egybekötött dobozrendszert futtat pl. a Cargonomia, de van pár kisebb, sokkal inkább lokálisan működő kezdeményezés is (vidéken is).

Léteznek workshopok termelők számára is ilyen témákban, én egyszer egy Élő Tisza Egyesület által szerevezetten voltam önkénteskedni, az nagyon hasznos volt, kb. minden vonatkozó teületről volt ott szakértő, hogy ingyenesen tanácsot adjon a megjelent gazdáknak, dobozrendszerszervezőknek, helyi aktivistáknak stb.

Lazybones (törölt) 2015.06.04. 17:02:36

@matetu: Kösz az infót, megnéztem a Szatyorboltot meg a Cargonomiát. Első blikkre tényleg jónak tűnnek, de az az igazság, hogy én nem bízom bennük. Elismerem, ez tisztán előítélet, mert semmi rosszat nem hallottam róluk, de Magyarországon annyian visszaélnek a különböző őstermelő/bio/kézműves minősítésekkel, hogy nem látom, miért pont ők lennének kivételek? Azt még elhiszem, hogy maguk a közvetítők becsületesek, meg komolyan gondolják, de arra mi a garancia, hogy a termelőik nem verik át őket, és nem a nagybaniról szállítanak nekik?

Ha most odahaza élnék, én jobb szeretnék egy olyan vásárlói közösségen keresztül vásárolni, aminél a kialakításban meg az ellenőrzésben magam is részt vettem - vagy ha én nem is, legalább egy közeli ismerősöm, akiről tudom, hogy nem lehet könnyen bepalizni, és tényleg alaposan utánajár a dolgoknak.

matetu 2015.06.04. 19:07:29

@Lazybones: Jogos a felvetésed. A Szatyorbolt minőségbiztosítási rendszerébe nem látok bele, de én olyan embereknek ismertem meg a szervezőket, akik a hosszú távon gondolkodás jegyében nagyon tudatosan mennek rá, hogy ilyen parák ne forduljanak elő.

Amúgy Cargonomia a Zsámboki biokerttől szállít, őket személyesen ismerem, és bennük 150%-ig megbízom, hogy nem játszák el ezt a trükköt. Egyszerűen túl mélyen gyökerezik bennük az attitűd, hogy meg akarják haladni ezt a jelenlegi profitorientált paradigmát az összes káros mellékhatásával együtt.
A másik ilyen példa a Házikó, ők saját kezűleg feldolgozott élelmiszert forgalmaznak, kizárólag olyan beszállítókkal dolgozva, akiket tényleg jól ismernek.
Hasonló példa a Szimpla piac, ahol szintén a minőségbiztosításé volt a főszerep amikor elindult, konkrétan ELTE Humánökológia mesterszakos hallgatók keresték fel a termelőket, és bizonyosodtak meg róla, hogy tényleg meg lehet bennük bízni, mielőtt beszervezték volna őket a piacra.

Szerintem az általad említett kritériumok egyik kulcsa, hogy meg kell maradni az emberi léptéknél, és inkább több termelőt kell összekapcsolni, így nem keletkezik akkora betöltendő piaci űr, hogy azt a nagybaniról "kelljen betölteni", a másik pedig, hogy a beszállítókban is ténylegesen tudatosítani kell, hogy a saját érdekükben kell, hogy mellőzzék a trükközést, és akkor kell elkezdni velük együtt dolgozni, amikor látszik, hogy ez sikerült. Illetve (megint csak vélemyénem szerint) sokkal többen vannak kistermelők, akik már azzal is bőven megelégednek, ha a saját terményeiket zökkenőmentesen el tudják adni, mint azok akik valamiféle amerikai álom mentén "nagyot akarnak szakítani" ezzel az üzlettel.

A legjobb persze, ha elmész, és megismerkedsz a termelőkkel te saját magad, szerencsére az ilyen alternatív rendszereket szervező emberek és a bekapcsolódó termelők mind szuper jó arcok, ezért valsz. teljesen nyitottak az ilyen igények kielégítésére :)

Ami még eszembe jutott, hogy Erdélyben van olyan dobozrendszer, ahol már annyira “kimaxolták”, hogy egy gazda x számú családdal szerződik egy évre, másnak nem is értékesít, annyit vet és annyit takarít be, amennyiben előre megegyeztek (nyilván valamilyen hibahatárral számolva), így tényleg semmilyen szinten nem szorul rá a trükközésre, illetve biztosítva van az is, hogy akár jobb éve van, akár rosszabb, megvan a fix bevétele (a vásárlók cserébe bevállalják, hogy akkor is fizetnek, ha valamilyen fajta zöldséget gyümölcsöt abban az évben megevett a fene, de a gazda is bevállalja, hogy az esetleg keletkező pluszot is nekik adja, ha épp úgy adódik). Szerintem amúgy ez a kistermelői értékesítés csúcsa.

Illetve még a bizalomhoz: a tudatos váráslóknak volt most egy konferenciája a közelmúltban, ami ezzel a témával foglalkozott, sajnos nem tudtam elmenni, de elvileg felvették (egyelőre még nem elérhető felvétel):
tudatosvasarlo.hu/cikk/eloadas-tenyleg-bio-bio-kozossegek-szerepe-okogazdasagok-minositeseben

Lazybones (törölt) 2015.06.05. 11:04:26

@matetu: Köszi, megnéztem a Házikót is.Nem rossz, meg is nézem őket, ha majd otthon járok. Mondjuk árat tehetnének ki a honlapra, mert azt nem láttam sehol.

A Cargonomia árai nagyon jók, az a 4300 Ft a nagy doboz zöldségért szerintem nem vág földhöz senkit. Kíváncsi vagyok, hogy tudnak-e majd nyereségesen üzemelni, ha jól látom, csak egy hónapja indultak.

Ja jó, most látom, hogy non-profit. :)

Az erdélyi dobozrendszer akkor az eredeti amerikai példát követi, ott kezdték úgy a Community Supported Agriculture-t, hogy a vásárlók előre fizettek, mint a részvényesek, aztán azt kapták, amit a föld termett. Ha nem termett semmi, akkor nem kaptak semmit.

Ott már nem nagyon csinálják ebben a legtisztább formában, ha jól tudom, mert túl nagy benne a bizonytalansági faktor, és a vevők nem szeretik - bár tény, hogy a termelőnek ez a legjobb, mert az ő megélhetése mindenképpen biztosítva van.

Magyarországon ez a modell nehéz ügy, mert nagyfokú bizalom kell hozzá mindkét oldalon, nálunk meg a bizalom mostanában hiánycikk. :/ Bár ha jól látom, pont erről a témáról szólna a link, amit küldtél.

TERA_another_user 2015.06.05. 22:39:16

Kárpótlás - Mórakert - DATÉSZ - stb. károsultként olvasni a szövetkezéssel kapcsolatos fal dumát rossz érzés. Ha egyszer megégeti magát a kistermelő, miért lépne megint a parázsba? Szövetkezni egy megszívatott termelő már nem fog. A jövőben olyan gazdák fognak majd össze, akik fiatalok és nem emlékeznek rá, vagy más területről csöppentek a mezőgazdaságba, és nem érintette őket a legutóbbi szövetkezetes balhé. Addig mindenki úgy értékesít, ahogy tud; én is úgy etetem fel a betárolt, jó minőségű, de a kutyának se kellő krumplit a disznókkal, ahogy az étvágyuk kívánja...
Dobozprogramba pedig azért sem szállnék be, mert mint az előttem szólók is említik, nincs meg a bizalom. Ha görbe a spárga, az a baj, ha nem elég piros az alma, akkor meg az. A teckó és társai rászoktatták a népet az általános, szinte kötelező reklamációra, ami a kistermelőn lecsapódva ellenérzést vált ki abból. Sajnos rég nem él már az a mondás, hogy ha a paraszt nem sz.rik, az úr nem öszik...

Nagy Sándor_gazda 2015.06.05. 22:50:54

@csakférfi:
Ez a hozzászólás tetszik!
Szövetkezni kell, mert akikkel versenyezünk , azok bizony szövetkeznek!

TERA_another_user 2015.06.05. 23:03:09

@Nagy Sándor_gazda: Természetesen igazad van, de azt is figyelembe kell venni, hogy akikkel versengenünk kell/kéne, azok nem szívtak a TSZ miatt, sose vették el a kocsit-lovat-földet tőlük, stb... Ez a fajta bizalmatlanság innen indul. Az viszont, hogy nem szeretünk a másik-sokadik gazdával összefogni, na, az valóban egy ősmagyar rossz tulajdonság, és nemcsak a mezőgazdaságból élők sajátja.

virtualdog 2015.06.06. 10:33:42

@matetu: Köszönöm a választ és a tippeket!

fülesboci 2015.06.24. 13:55:27

Hát igen. Östermelô, banannal, naranccsal. És meg van sértodve, ha rákérdezek.

bElannaTorres 2015.07.09. 11:56:40

hu de jó nekem hogy alszok hajnalba, mennyivel jobb mint a kistermelőnek, mikor a szellemi munkámat olyan rövid határidőkre csinálom folyamatos baszlatás mellett, hogy 160/110 volt múltkor is a vérnyomásom mire végeztem. azt bazd gép előtt ülök

Peetee 2015.07.09. 12:05:57

Sok részével egyet kell értenem, de ugyanolyan pökhendi és lekezelő a másik féllel szemben, mint amit felró annak hibájaként. Mondok én is pár példát: Amikor Te este 6kor már békésen pipázol a naplementében, a vendéglátósnak akkor kezdődik az igazán kemény hajtás. Amikor Te már álomra hajtod a fejed, ők akkor készülnek az utolsó órára, ami után még zárás, elpakolás, és hazautazás jön. a vendéglős nem akkor dolgozik (hajnalban és estefelé) amikor nincs hőség; a konyhában mindig 60fok van: reggel 8tól este 11ig! A bürokcáia uganaúgy b@szogatja, neki a lába fáj a napi 15km-től, nem a dereka az 1000 lehajolástól. Semmivel sem különb meló a Tied, mint a másiké, és sajnálatos, hogy ezt nagyon gyorsan elfelejtetted, és ma már csak az puffog, hogy "ÉN mennyit dolgozok", Te meg vered a lompost, és még a nevemet is ki mered írni a weblapodra, mikor nem veszel meg tőlem egyben 1600kg paradicsomot abban a 3hétben amikor érik és én el akarom neked adni az egész termést még ma!

Bambano 2015.07.09. 13:58:50

a paradicsom nem júliusban érik, az a szabadföldi. ha jól csinálod, április végén, májusban már bőven érik.

ha még jobban, mint a szentesiek, akkor karácsonyra is lehet friss paradicsomod.

nem bírtad a fóliát napközben? nyiszlett vagy :P

fekete-barany.blog.hu 2015.07.09. 18:17:59

Van is egy ősi magyar közmondás: Szentesen a paradicsom már januárban érik... az ország többi részén sajnos csak nyáron, mivel májusban még talajmenti fagyok vannak, ezért nehéz kirakni a palántákat.

Bambano 2015.07.11. 01:43:22

@fekete-barany.blog.hu: szentesen termálvízzel fűtenek és spéci föld nélküli termelési módot használnak. nagyjából folyamatosan érik a paradicsom és a paprika.

az ország többi részén májusban már bőven van fóliás paradicsom. azt nem vitattam, hogy a szabadföldi később kezd teremni.

fekete-barany.blog.hu 2015.07.11. 09:32:26

@Bambano: Szerintem nem ment át a cinizmusom.

Azt szeretném tőled kérdezni, hogy csak úgy beszélgetünk, vagy egy konkrét témával foglalkozó blog, konkrét posztjának az alján a témáról beszélünk. Ha ez utóbbi, akkor szerintem nem olvastad el a posztot. Összegzem: Tudom, hogy Szentesen hogyan terem a paradicsomnak látszó tárgy, ami valójában ipari szemét, moslék, műanyag, bűncselekmény az emberiség ellen. Ezért dolgozunk mi, termelők, akik nem tápoldatban bűvészkednek vegyszerekkel, hanem valódi földben, valódi élő, egészséges zöldséget hoznak létre. A valódi dolog viszont akkor érik amikor a természet megengedi.

indakata 2015.07.15. 23:22:47

Egyet értek.
Én magam kézműves voltam, amíg már nem volt ez olyan végtelenül ciki (elnézve a rengeteg hobbikóklert, aki ugyanannak vallotta magát), szóval már nem vagyok kézműves, de ugyanazt csinálom. Elhasználunk egy rakás szót hazudozással...

SECI 2015.11.22. 17:23:40

- Uram, latom van az etlapon csigapastetom, ez tenyleg csak csigabol keszult?
- Nezze, mivel mi mindig igazat mondunk a kedves vendegnek, elarulom, hogy teszunk bele disznot is.
- Igen, es mennyit?
- 50-50%. Egy csiga, egy diszno.

Atesz1987 2016.05.26. 08:10:03

Az 50-60 millióig olvastam, és már hitelét is vesztette a "blogger". Most csináltam egy vegeta gyártó kisüzemet. Van egy kis családi házam, amiben kialakítottam egy zöldséges üzletet. Ennek volt még egy szobája, amit nem használtam semmire. A télen megszállt az ihlet, és elkezdtem kialakítani a kis üzememet, amiben két vevő között feldolgozom a megvásárolt zöldségeket, és vegetát készítek belőlük. Az egész műsor a már meglévő dolgok mellett, nem került többe 2 millió forintnál, és ebben a gépek is benne vannak. Na most ha nem lenne a zöldség üzletem, és a 0-ról kellene megvalósítani csak a vegeta gyártást, akkor mondjuk legyen 5 millió egy jó állapotú falusi családi ház, arra költsünk még rá 3-t, és tádám, kész is a lekvárfőző, vegetakészítő, savanyító, vagy amit akarsz üzem, 4-8 fős személyzetig. Milyen 50-60 millió? Honnan jött ez a szám? A többit el sem olvasom, gondolom a többi info is ennyire hiteles.

fekete-barany.blog.hu 2016.05.26. 08:30:15

@Atesz1987: Látom van némi szövegértési és értelmezési problémád. Tényleg ne olvasd el a többit, neked felesleges ezzel fárasztani magadat.

Atesz1987 2016.05.27. 11:43:28

@fekete-barany.blog.hu: Értelmeztem a szövegedet, és írtál egy orbitális marhaságot. Tudom, a magad fajta bloggernek furcsa, ha valaki nem issza a szavaidat, de nem mindenki olyan tudatlan, és gyöpi, mint az olvasóid többsége. 50-60 millióból egy benzinkút is kifutja, 100-ból már egy Mekit is nyithatsz, nem húsüzemet, meg feldolgozó kisüzemet... Szerinted ettől kezdve mennyire vagy hiteles? Semennyire. Akkor minek olvassam a többit?

Atesz1987 2016.05.27. 11:52:23

Na azért elolvastam... a felvetett problémák a saját tehetségtelenségedet tükrözi, semmi mást. Rengeteg kistermelőt ismerek, hetente vásárolok tőlük saját részre a környékünkön, illetve Szegeden a nagybanin az üzletembe. Nehéz, nehéz, a szüleim is voltak megélhetési kertészek, így én is belekóstolhattam, de szó sincs itt arról, hogy nem lehet megélni. Gyönyörű, fejlett, gazdag falvak sora van szeged környékén. A lakott tanyák szépen felújítva, stb... Meg lehet élni az őstermelésből, gyarapodni is lehet belőle, de nem könnyű munkával. Ti valamit nagyon rosszul csináltok, ha ennyire rossz a helyzet. Böfögsz össze vissza, vagdalózol a számokkal, röhej az egész poszt. Persze aki a 10. kerületben a 7 emeleten olvassa, az lehet, hogy elhiszi, de akinek van egy minimális rálátása a dologra, az kiröhög téged.

Atesz1987 2016.05.27. 12:03:21

Ja igen, meg júliusban érik a paradicsom... Azért tedd hozzá, hogy nálad. A nagybanira már a sima szimpla fóliás paradicsomokat hozzák befelé, aminek még fűteni sem kellett. A legkorábbi palántáinkon szabad térben kezd érni a paradicsom, berek földben, mindenféle hókuszpókusz nélkül. Érted már, miért vagy hiteltelen?

fekete-barany.blog.hu 2016.05.27. 12:08:03

@Atesz1987: Kérlek írjál még, nagyon tanulságos

fekete-barany.blog.hu 2016.05.27. 12:12:41

Az a rész a legjobb, amikor elmagyarázod, hogy mennyiből lehet egy benzinkutat vagy egy mekit megépíteni. A kilencvenes években a McDonald's központban dolgoztam ingatlanfejlesztőként vagy 4-5 évet, építettem egy párat meg egy jópár benzinkutat is, már akkor is több százmillió volt egy ilyen beruházás, közben eltelt még 20 év...

fekete-barany.blog.hu 2016.05.27. 12:14:36

De az is nagyon jó, hogy a zöldségesboltod hátsó szobájában vegetát gyártasz!!! A címedet ne áruld el, mert a nébih kitér a hitéből. Ha lenne egy kis eszed akkor elolvasnád a cikket és tanulnál belőle, legalább azt, hogy te miért nem gyárthatsz vásérolt földesáruból semmit!!!

fekete-barany.blog.hu 2016.05.27. 12:16:18

Szerintem fújd ki magadat és töltsd le a jogszabályokat, szövegértelmezés után rá kell, hogy gyere, mit jelent az élelmiszerbiztonság és milyen feltételek mellett mit tehetsz és mit nem tehetsz meg.

fekete-barany.blog.hu 2016.05.27. 12:17:41

A paradicsom érési idejéről meg annyit szeretnék mondani, hogy én évente letermelek 5-8 tonnát, te meg azt tudod erről a zöldségről, hogy a nagybanin meg lehet venni. Szerinted most kell erről vitatkoznunk?

Molinaseca 2017.07.19. 18:33:08

@Atesz1987:

'Rengeteg kistermelőt ismerek, hetente vásárolok tőlük saját részre a környékünkön, illetve Szegeden a nagybanin az üzletembe.'

Te ezzel ellenérvelsz ezen a blogon :DDDD. Anyámborogass.
Én komolyan nem hittem el egy magyartanár ismerősömnek, hogy a magyar társadalom túlnyomó része szövegértelmezési problémákkal küzd, és hogy reflexesen felsorolt, közenincs sérelmeket tart adekvát reakciónak, de mióta ezt a blogot és a Világevőt elkezdtem olvasni, rájöttem, hogy igaza van.
Valamint, amikor te ezt a termelőt 'magadfajta bloggernek' nevezed, sugallva ezzel azt, hogy ő nem zöldséget, hanem szöveget gyárt, akkor bizony vagy csúsztatsz, vagy nem tudod, hogy épp hol jársz.

Atesz1987 2017.07.20. 10:30:31

@Molinaseca: Te egyébként miről beszélsz? :D Mert a smájlikon kívül, meg a szövegértelmezési blablán kívül nem mondtál semmi érdemlegeset, én ellenben kifejtettem, hogy a blogger hülyeségeket beszél.

Atesz1987 2017.07.20. 10:34:55

@fekete-barany.blog.hu: Angyalka, hidd el, hogy gyárthatok, meg mindenki más is. Volt kint a Nébih, ÁNTSZ, mindent rendben találtak. Mondok jobbat, eleve úgy kezdtem, hogy kértem időpontot a NÉBIH-nél, és A-tól Z-ig átbeszéltünk mindent. Nem tudom te melyik bolygón élsz, de a valóság az, amit én írtam, akár hiszed, akár nem. Ettől kezdve egy hiteltelen 0 vagy.

A paradicsom is akkor érik, amit mondtam, a saját szememnek jobban hiszek, mint neked, bocs.
süti beállítások módosítása