BioBalaton misszió:

2013. április 04. 09:50 - fekete-barany.blog.hu

A BioBalaton misszió egyfajta szövetségként annak érdekében jött létre, hogy a Balaton környékén élő, elhivatott és tisztességes kistermelőket összefogja, működésüket és fejlődésüket segítse. 

Miért is van erre szükség? Mert hazánkban az a furcsa kettősség létezik, hogy miközben nagy igény és kereslet mutatkozik a tisztességes, valódi élelmiszerek iránt, az ilyen termékek előállítói nehezen élnek meg, ezért kevesen vannak és keveset termelnek. Az ilyen termékek vevői pedig arról panaszkodnak, hogy külön misszió a normális termék felkutatása és beszerzése.

Az összefogás alapvető lényege tehát annak a csatornának a megteremtése, amely az igényt és a lehetőséget összeköti. Tisztességes megélhetést biztosít a termelőnek és tisztességes terméket a vásárlónak. 

A következő lépés már ennél nagyobb kapukat dönget, mivel mindannyiunk érdeke, hogy a normális és tisztességes élelmiszer kultúra országosan fejlődjön, ehhez  fejlődnünk kell nekünk termelőknek (akik jelenleg ezt a kultúrát képviselik), fejlődniük kell a kereskedőknek és közvetítőknek (pl: gasztro) és természetesen a vevőknek, a vevői világlátásnak, igényeknek is. 

Igen, a vevői kultúráról beszélünk, arról, hogy milyen módon tudjuk elérni azt, hogy a vásárlók különbséget tudjanak tenni jó és rossz között, valódi és hamis termék között. A misszió további fontos elemei tehát a kutatás, oktatás, ismeretterjesztés. 

Első lépés:

Fentiek érdekében a BioBalaton elindítja Balatonfüreden a BioBalaton öko- és kézműves piacot. A piac létrejöttével egyidőben megteremtjük a piacon megjelenő termelők segítségével az egyszerű és gyors weben történő rendelést (webshop) és a budapesti kiszállítást is.  

A piac és a webshop tehát egy-egy kapocs amely a kistermelőt összeköti a vevőjével. Ennél azonban többet szeretnénk teremteni. Szeretnénk egy közösségi helyet létrehozni, egy fórumot, ahol mi, termelők is találkozunk, tudunk eszmét cserélni, tanulni és tanítani, segíteni és segítséget kapni a mindennapokban. 

Egy fórum megteremtése tehát a cél, mindazon ember találkozóhelye akik érdeklődnek a normális élelmiszerek és az ezeket övező kultúra iránt. A piac tehát egy olyan terület lesz, amely nem csak bevásárlásra nyújt lehetőséget. Célunk egy olyan közösségi hely létrehozása, ahol a népi kultúra a kortárs művészettel találkozik, ahol a kézműves termékekből vagy bio élelmiszerekből magas színvonalú, modern gasztronómiai termékek kerülnek a tányérra, ahol rokonok, barátok találkoznak, ahol új barátságok szövődnek.

Mi az, hogy normális, tisztességes élelmiszer?

Mondhatnánk, hogy (ellenőrzött) bio vagy biodinamikus. Sajnos azonban még nem tart itt a termelői kultúra. Ezek a szavak sokat, a termelői kultúra csúcsát jelentik, azonban pusztán bio termelővel nem lehet (még) piacot tölteni. Egyszerűen azért, mert lassan haladunk a termelői kultúra fejlődésében. 

Egy lekvár készítő ma előállít 30 fajta terméket. Ezekhez az alapanyagot nem tudja saját maga előállítani. Ellenben a lekvár készítő, ha tisztességes kézműves, akkor legalább (i) ismerős kistermelőtől vásárolja az alapanyagot (ii) a feldolgozás során SEMMILYEN vegyszert, tartósítószert nem használ (iii) a feldolgozás során hagyományos kézműves technológiával dolgozik. Ugyanez vonatkozik minden feldolgozóra, a kolbászkészítőktől a sajtkészítőkig, a kézműves borászoktól a zöldségkonzerv előállítókig.

Alapanyagot viszont már most is tudni kell ellenőrzött bio-ként előállítani. A piacon tehát a kézművesek mellett csak bio zöldséget és gyümölcsöt lehet majd kapni.

A tisztességes előállítás tehát azt jelenti, hogy nem csalunk. Nem használunk vegyszereket, ízfokozókat, térfogat növelőket. A húskészítmény készüljön 100% húsból, a sajt pusztán tejből. Ha már ennyit elérünk, akkor tettünk egy nagy lépést a misszió teljesítése érdekében. 

A cél természetesen a teljes bio. Ezt a hosszú és nehéz utat azonban együtt kell megtennünk. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr145194379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelma 2013.04.04. 11:03:24

Nagyon örülök az ötletnek, szívemből szól és mindenképpen támogatandó. Annyi megjegyzés esetleg, hogy - mint arról bizonyára Ti is tudok - működik már egy ilyen "közösségi tér", méghozzá kiválóan. Ez a Liliomkert Káptalantótiban. Esetleg érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy amíg nincsenek igazán számosan a potenciális termelők/árusok talán nem célszerű felaprózni a piacot. A füredi esetlegesen jobb lehetőség reményében talán néhányan átmennének, viszont a Liliomkert hangulata miatt mások meg ottmaradnának, így mindkét helyen szűkebb lenne a választék.

fekete-barany.blog.hu 2013.04.04. 21:37:52

Szerencsére ez nem egészen így van. A "Tóti Piac" minden kistermelői piac ősanyja. Tiszteljük, szeretjük és egy nagyon pici részben részt is vettünk benne (árultunk ott sokszor). A Tóti piac egy nagyszerű kezdeményezés ahová mindig örömmel megyünk árusként vagy vásárlóként is.
A helyzet az, hogy abban a világban amit mi szeretnénk, sok-sok ilyen piac kellene sok árussal és sok érdeklődő vásárlóval, erről szól ez a poszt is. Tóti és mi is azt szeretnénk ha fejlődne a kistermelői kultúra és minél több vevőt, felhasználót tudnánk a mi oldalunkra állítani a másik (sötét) oldalról. Egyszóval nem konkurencia vagyunk hanem harcostársak, és bátran elmondható, hogy jelenleg is segítjük egymást ott ahol tudjuk.
Márcsak ezért is nem ugyanazon a napon lesznek a piac napjaink....

Kelma 2013.04.08. 12:54:40

@fekete-barany.blog.hu: Akkor jó! Hajrá! Gondolom írsz majd róla a blogon, ha már lehet tudni további részleteket.

le77hi 2013.04.10. 08:43:18

Nekem csak egy bajom van a bio-val a hatalmas bürokrácia ami egy ellenőrzött bio termékre ráépül.Nyugaton teljesen lejáratták a biotermékeket a kapzsi gondolkodásukkal!Bio minőséget termelni egy autópálya mellet intenzív módon lehetetlen, a kis matrica mégis ott van pl a tiroli almán, viszont odáig eljutottak, hogy lehet a külföldi termék akármilyen jó 70%-ban a helyit vagy regionálisat veszik, így kéne nekünk is gondolkodni!A piac ötlete nagyon jó, minél több ilyen termelői piacra lenne szükség!Ajánlom figyelmetekbe Rozsály falu első emberét, ismeretlenül állíthatom egy nagyszerű ember jó látni ilyen polgármestereket!
Minden jót:Krisztián
süti beállítások módosítása