Kapcsold ki a tévét- menj koncertre (mondjuk Füredre)

2012. november 13. 09:42 - fekete-barany.blog.hu

snetberger_1352796095.jpg_1000x747

Réges-régen elindultak a kereskedelmi tévékben a tehetségkutató versenyek. Eleinte szórakoztató volt, főleg a show eleje ami arról szólt, hogy mennyi hülye van ebben az országban aki tehetség és képzettség hiányában is be mer menni a tévébe egy válogatásra. Utána jött a show többi része, örömök és drámák,  könnyfakasztó dalok és hamiskás bukdácsolások. 

 

Most, hogy már eltelt egy pár év és ki tudja hanyadik szériánál tartanak az ilyen műsorok, elmondhatom, hogy lázas izgalomban annak idején megvettük az első műsor “nyerteseivel” készül CD-t (talán csillag születik volt a műsor címe) és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy szerény kivételtől eltekintve mindegyik előadó rettenetesen kornyikál a lemezen!!!! Hiába, más a show és más az ének tudás egy lemezen vagy netalán élőben.

 

Manapság nincs tévénk, illetve készülékünk van, de adás nincs benne szándékosan már vagy másfél éve, így nem is tudjuk követni az eseményeket. Ami megjelenik kritika a médiában, a blogokban és amilyen beírásokat látok az FB-n pont elég ahhoz, hogy ne is vágyjam a mostani műsorok nyomon követésére.

 

DE VISZONT!!!!

 

Múlt héten kaptunk a tihanyi iskolától egy körlevelet, hogy (ingyenes) Snétberger és tanítványai koncert lesz Füreden. Aznap műtötték mindkét lábamat Pesten, de ideiglenesen járóképes voltam, így hazafelé találkoztam a családdal Balatonfüreden és elmentünk a koncertre (amit a teltház miatt végigálltam).  

Nos, ha igazi fiatal tehetségeket akar az ember látni akkor egy ilyen koncertre kell elmenni. A legfiatalabb előadó 11 (!!!) éves volt, de volt itt tizenéves virtuóz zongorista, szelíd modorú érzelmes hangú énekes aki könnyeket csalt sokak szemébe, lendületes tinédzser dzsesszbanda, illetve volt két tizenéves kishölgy akik egyikük saját szerzeményét adták elő zongorán és hegedűn. Két kislány, óriási előadás, hangos döbbenet a hallgatóság soraiban és öt perc vastaps. 

Feledhetetlen este volt, köszönjük a szervezőknek.

 

Mi a tanulsága ennek?

 

Azt gondolom, hogy a tehetségkutató műsorok nem tehetséget kutatnak, hanem csak szimplán nézettség hajhász show-műsorok, akik felemelnek és aztán eldobnak sok fiatalt. Sok pénz forog ezen műsorok körül, de ne várja senki, hogy tömegében termelik ki a sikeres és tehetséges előadóművészeket (főleg nem nemzetközi szintű sztárokat).

 

Ezzel szemben az ilyen alapítványi kezdeményezések komoly esélyt (tudást, gyakorlást, zenei világlátást) adnak nehéz sorsú, de kirívóan tehetséges fiataloknak. Azt gondolom és remélem, hogy a Snétberger alapítvány fiataljai közül sokan világhíres művészek lesznek akik megállják majd a helyüket akkor amikor ennek eljön az ideje és ezzel együtt hírét viszik zenei kultúránknak. A jó példa ott van előttük, a szegény családból származó salgótarjáni roma kisfiúból a világ egyik leghíresebb, elismert és méltatott gitárosa a fő patrónusuk! 

 

Egyenlőre viszont itt vannak velünk a Balaton Felvidéken és remélem ennek okán lesz még sok alkalmunk találkozni velük.

 

ui: Ma este Diana Krall koncert az Arénában, mi ott leszünk akkor is ha nem tudok rendesen járni.....

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fekete-barany.blog.hu/api/trackback/id/tr224904702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása